La zona del Molinet de l'Estartit requereix d'una actuació urgent per 'perill imminent' d'esllavissades

Fa 17 anys de la darrera actuació a la muntanya, on hi ha cases, i que ha patit diversos despreniments de roques a causa de les darreres pluges

  • El passeig fa anys que té una tanca que avisa que és perillós accedir-hi © ACN
    El passeig fa anys que té una tanca que avisa que és perillós accedir-hi © ACN
  • Des de l'estiu hi ha un esvoranc al terra que es va fent gros amb el pas del temps © ACN
    Des de l'estiu hi ha un esvoranc al terra que es va fent gros amb el pas del temps © ACN
  • Les roques de les darreres esllavissades es veuen a mig del camí i a tocar del passeig del Molinet © ACN
    Les roques de les darreres esllavissades es veuen a mig del camí i a tocar del passeig del Molinet © ACN
Si un vianant vol continuar passejant al costat del mar, passat el port de l'Estartit, es troba una tanca on l'adverteixen que es tracta d'una zona amb perill d'esllavissades i que si passa ho fa "sota la seva responsabilitat". Es tracta del passeig del Molinet, un tram de passeig flanquejat per una banda pel mar i per l'altra per una muntanya que, com la majoria de la costa del Montgrí, està formada per roca calcària que descansa sobre argiles vermelles. Per això, quan plou amb força, és una zona que habitualment pateix despreniments.

El 1994, una roca es va desprendre i va impactar contra l'hotel Juan Carlos, que es va haver d'enderrocar. Aquest incident va passar a la mateixa muntanya però més a prop del nucli, a tocar del port. Després de l'accident, aquesta part es va reformar però mai s'ha actuat a l'extrem de la muntanya, a la zona del passeig del Molinet. Les pluges dels darrers dies han causat diverses caigudes de roques i també esquerdes a les roques de la part superior de la muntanya. Fins i tot, els tècnics han comprovat que un tram de la barana s'ha trencat a causa de l'impacte d'una pedra que ha caigut rodolant i ha trencat la tanca per caure, finalment, al mar. A l'estiu, es va obrir un esvoranc al terra del passeig i, amb les darrers pluges i el temporal de llevant, el forat s'ha fet tan gran que fins i tot es veu el mar a sota. Aquesta situació no és nova per als veïns de l'Estartit que han viscut diversos incidents similars.

Unes obres que no arriben

La Generalitat va aprovar un projecte a finals del 2010 -amb un cost de 300.000 euros- per consolidar aquesta muntanya però encara no s'ha començat a actuar. L'ajuntament, després dels darrers incidents, ha enviat un informe tècnic al Departament de Territori i Sostenibilitat on es detalla que cal actuar amb urgència per la gravetat de la situació. "El risc és elevat i cal una actuació imminent", ha manifestat el tècnic que ha redactat l'informe, Joan Solà.

Aquest tècnic ha explicat que les esllavissades en aquesta zona són un problema "històric" però ha recalcat que si s'executés el projecte que ja té aprovat el Govern es "minimitzarien els riscos". "El risc 0 no existeix però sí que es milloraria molt la situació i no caldria fer més actuacions de consolidació", ha manifestat. Segons Solà, les cases que hi ha la muntanya no pateixen cap perill però, segons ha puntualitzat l'alcalde, Jordi Cordón, sí han detectat que cada vegada les esllavissades es desplacen cap a zones habitades i això encara els fa patir més.

Les conclusions de l'informe

Les conclusions d'aquest informe recullen que s'han produït noves esllavissades en les darreres setmanes i que aquest fenomen es dóna cada vegada que hi ha condicions climatològiques adverses. També es detalla que alguns blocs de pedra han superat el passeig, trencant la barana i caient al mar. A més, també es remarca que la llevantada ha accelerat la degradació de l'escullera que sustenta el passeig i, per tant, han augmentat les dimensions de l'esvoranc.

Per tot plegat, l'informe tècnics recull que és "estrictament necessari" que es consolidi la muntanya i que, a més, aquesta actuació és imprescindible que es faci abans que el ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí executi la millora del passeig. Segons ha explicat l'alcalde, Jordi Cordón, tenen el compromís de Costes de fer de manera imminent la remodelació i reforç del passeig però ha advertit que aquesta actuació no es pot fer abans de la consolidació de la muntanya, una actuació que depèn del Departament de Territori i Sostenibilitat. L'alcalde ha dit que no tenen el compromís de la Generalitat de fer l'obra però que tenen una reunió el pròxim 30 de novembre per intentar desencallar el conflicte.

"És un perill imminent el que tenim, si ens tornem a trobar amb una sèrie de pluges continuada hi haurà més despreniments, no es pot demorar més aquesta actuació", ha reivindicat l'alcalde. Cordón ha detallat que fins que no es consolidi la muntanya i s'arregli el passeig, la zona del Molinet seguirà tancada.