Els hospitals d'Olot i Campdevànol es reorganitzen per suplir la manca de pediatres

L'objectiu és garantir l'atenció pediàtrica a primària al Ripollès

Els hospitals d'Olot i de Campdevànol han posat en marxa aquest mes de gener l'Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i el Ripollès (EPTGiR), que unifica els dos serveis per suplir la manca d'especialistes al Ripollès i garantir que es continua donant atenció pediatria a primària.
Aquesta nova organització permet continuar garantint que tots els infants i adolescents de fins a catorze anys tinguin la possibilitat de ser atesos per un especialista pediàtric al seu centre d'atenció primària de referència. L'equip neix de la integració dels equips pediàtrics ja existents i, segons informen els hospitals, no només garanteix l'assistència pediàtrica sinó que es recuperen les hores d'aquests especialistes a consulta arribant a les 130 hores setmanals.
 
Aquest increment de l'atenció repercuteix tant als CAP de Campdevànol i Ribes de Freser gestionats per l'hospital de Campdevànol, com els de Ripoll, Camprodon i Sant Joan les Abadesses que depenen de l'ICS. A més, el CAP de Ripoll garanteix l'assistència sanitària de 8 a 20 hores els dies laborables, quan fins ara només es donava cobertura una part de la jornada.

L'objectiu d'aquesta aliança és proporcionar i garantir al màxima qualitat en l'atenció dels infants i adolescents en el seu territori de referència, solucionar els problemes generats al Ripollès per la manca generalitzada de pediatres i potenciar un únic model assistencial territorial, utilitzant els mateixos circuits i protocols.

Segons els hospitals, el fet de treballar en xarxa també permet apropar l'assistència a l'entorn natural de l'infant i a la seva comunitat. Aquests objectius, subratllen, s'alineen amb el Pla Estratègic d'Ordenació de l'Atenció de Pediatria del Departament de Salut, amb el qual es vol potenciar l'atenció primària i construir-la com l'eix central en la planificació i l'ordenació dels serveis de salut de Catalunya.

A efectes pràctics, els infants i adolescents del Ripollès continuaran tenint un pediatre i un infermer pediàtric al seu CAP de referència. El nou equip està format per 14 pediatres i 15 infermers pediàtrics de l'atenció primària a més del grup d'infermeria pediàtrica de l'hospital d'Olot.

Segons dades del Registre Central de persones Assegurades (RCA), el març del 2019 el nombre d'infants i adolescents de 0 a 14 anys a la Garrotxa i el Ripollès era d'11.654, 8.493 a la Garrotxa i 3.161 al Ripollès. L'EPTGiR assumeix l'atenció pediàtrica hospitalària i de primària de la Garrotxa i la de primària del Ripollès.