El Govern tornarà a reduir el sou dels funcionaris i una paga extra als alts càrrecs

El Govern aplicarà l'impost de patrimoni si l'executiu de Mariano Rajoy el manté

Després de recordar que quan va prendre possessió del càrrec ja va advertir que l'ajustament duraria dos anys per complir amb l'objectiu de dèficit, Mas ha explicat que ara s'inicia una segona etapa diferent després d'un primer pressupost amb una retallada de la despesa pública d'un 10%, uns 2.700 MEUR. En aquest punt, ha reconegut que a base d'ajustar, en alguns àmbits "s'ha tocat fons, s'ha tocat os", i continuar en aquesta línia posaria en risc serveis bàsics de l'estat del benestar. "Si seguíssim reduint despesa d'una manera significativa en àmbits molts sensibles, podríem traspassar les línies vermelles i posar en perill o en zona de risc alguns serveis que considerem fonamentals", ha explicat.

En aquesta segona fase d'ajustament, Mas ha anunciat una sèrie de mesures, la primera de les quals referida als empleats públics. Després d'una primera rebaixa de sous l'any 2010 a càrrec del govern espanyol, el president de la Generalitat ha revelat que hi haurà una reducció dels ingressos dels empleats públics, que no serà "important" en percentatge però que hi haurà de ser "per no tocar les línies roges de l'estat del benestar".

Alhora, els alts càrrecs, començant pel membres del Govern i el president, tornaran a renunciar a una paga extra sencera, com ja han fet aquest 2011 amb la paga de Nadal. Aquesta mesura, que es podrà repartir en dues pagues, suposarà que entre l'any 2010 i ara, els alts càrrecs s'hagin reduït el sou entre el 20 i el 25%.

Pel que fa als funcionaris, ha deixat clar que la reducció no serà en cap cas de la mateixa quantia, i que si el govern espanyol decidís actuar en aquest sentit, la iniciativa de la Generalitat quedaria anul·lada i subsumida a dintre de la mesura de Madrid.

Si el Govern parla de revisar condicions laborals, ha continuat, és precisament per "treure la menor gent possible". "La nostra idea no és treure gent, sinó moderar els salaris o les condicions laborals dels que treballen", ha dit el president, que ha indicat que es reduirà el volum de treballadors públics d'una manera "molt selectiva" durant aquest 2012, i només en casos "singulars" d'organismes que s'han inflat molt en temps de crisi i que no poden mantenir les seves plantilles.

En l'àmbit fiscal, ha assenyalat que no hi haurà un increment dels tributs que van a càrrec de la Generalitat, però tampoc una rebaixa, és a dir, que impostos com l'IRPF, que està en el màxim de tot l'estat espanyol, es mantindrà tal i com està.

Pel que fa a l'impost de patrimoni recuperat pel govern del PSOE abans d'acabar la legislatura, ha anunciat que Catalunya l'aplicarà si Mariano Rajoy decideix mantenir-lo, tot i que ha reconegut que no creuen gaire en aquest tribut i creuen que va ser un error reintroduir-lo de la forma en què es va fer. Així, ha apuntat que la Generalitat podria bonificar el pagament d'aquest impost de tal manera que no es pagués a Catalunya, però no ho farà precisament perquè si s'està demanant esforços i sacrificis a tothom, i també els han de fer els que més tenen.