Concentració d'UP contra la signatura de les actes d'expropiació pel TAV

El sindicat denuncia que Adif vol "coaccionar" els propietaris de les finques altempordaneses perquè acceptin un preu més baix

En la concentració d'avui estaven cridats els pagesos afectats per una ampliació de les expropiacions de les obres del TAV entre els trams de Borrassà-Figueres i Pontós-Borrassà, que avui estaven convocats per signar les actes prèvies d'ocupació. El sindicat denuncia que Adif pretén pagar per aquestes expropiacions quasi la meitat del preu que ha pagat per les finques que es van ocupar legalment fa tres anys.

Fa un mes, Unió de Pagesos i l'Ajuntament de Vilafant van aconseguir que no se signessin les primeres actes prèvies d'ocupació convocades ja que l'Ajuntament va donar suport al sindicat i no va cedir una sala per la signatura.

Aquesta ampliació de la superfície afectada i expropiada va ser inclosa posteriorment en una modificació del projecte inicial de les obres d'aquest tram, que necessitava augmentar la superfície perquè la constructora necessitava camins temporals per accedir a l'obra o zones d'ocupació temporal per treballar.

L'ocupació de les finques, tant de les legals com d'aquestes últimes, es va fer l'any 2008, i el 2009 es van signar els acords d'indemnització de les primeres. Des de llavors, els propietaris de les finques afectades per la modificació del projecte han demanat en reiterades ocasions a Adif regularitzar la situació i poder cobrar per la superfície ampliada les mateixes indemnitzacions que per la superfície inicial.

El sindicat considera que Adif, amb aquestes accions, pretén regularitzar una situació al·legal que dura des de fa tres anys intentant fer valer els fets consumats d'ocupació encara que no s'hagin pactat les indemnitzacions.

UP ha explicat que tots els alcaldes dels pobles afectats han donat suport a la seva mobilització.

"Les actes s'han de signar a la mateixa finca"

Narcís Jordi Poch ha manifestat també que la legislació dicta que les actes s'han de firmar a la mateixa finca afectada. "Estan a 40 km, i els propietaris no han de perquè venir", ha argumentat. A més, com que les finques ja estan ocupades per Adif de fa 3 anys, ha argumentat que "és molt difícil que puguin arribar a allà i aixecar una acta dient que el camp és de cereal quan ja hi passa una via". "No farem una falsedat de document públic", ha afegit en aquest sentit. Es tracta d'un "cúmul d'il·legalitats" per "coaccionar els propietaris", segons Poch. D'altra banda, el delegat d'UP a l'Alt Empordà ha concretat que les actes que no se signin avui es portaran a un jurat d'expropiació.