PSC i CiU compartiran l'alcaldia de la Bisbal d'Empordà un cop prosperi la moció de censura

Els dos grups asseguren que "no han forçat res" i estableixen com a prioritats regenerar l'Ajuntament i acabar amb la crispació

Tant el PSC com CiU han volgut deixar clar que "no han forçat res" a l'hora de presentar la moció de censura i que, en certa manera, s'hi han vist "totalment obligats". Els dos grups han explicat que el detonant no ha estat cap altre que la qüestió de confiança que l'alcalde, Lluís Sais, va presentar al ple on també es votaven els pressupostos, i que va perdre.

La portaveu de CiU, Núria Anglada, ha dit que després d'aquell ple es va obrir un nou escenari, que els va "abocar" a reprendre les converses amb el PSC allà on les havien deixades el mes de juny. De fet, després de les municipals, convergents i socialistes ja havien deixat clar que la seva entesa era "viable", però aleshores CiU va decidir no posar traves a què la força més votada, ERC, governés en minoria.

Ara, però, com assegura Anglada, la situació s'havia tornat "insostenible". Entre d'altres perquè els republicans "durant cinc mesos, no han avançat ni un sol pas per reconduir els serveis deficitaris" al municipi.

Tant el PSC com CiU asseguren que no els ha estat difícil posar-se d'acord per presentar la moció de censura i bastir els eixos d'un nou pacte de govern. De fet, tots dos grups han recuperat els documents que al juny es van quedar sobre la taula i, a partir d'aquí, han creat una nova entesa.

Sintonia entre els socis

"Hem volgut crear un nou equip que es caracteritzi per la sintonia entre els dos socis", ha ressaltat el portaveu del grup socialista. Òscar Aparicio ha destacat que, si bé hi ha hagut "cessions" per les dues parts, els termes del nou acord són "gairebé idèntics" amb aquell en què CiU i PSC havien estat treballant després de les municipals.

El pacte estableix que, un cop prosperi la moció el proper dia 30, PSC i CiU es repartiran àrees i compartiran l'alcaldia en funció del pes que tenen dins l'Ajuntament. El PSC és qui en tindrà més, perquè suma sis regidors davant els tres de CiU.

El proper dia 30, Òscar Aparicio es convertirà en el nou alcalde de la Bisbal fins al 31 de març del 2014. A partir d'aquí i fins a finals del mandat (el maig del 2015) Núria Anglada serà l'alcaldessa.

Tots dos portaveus, però, ja han volgut deixar clar d'entrada que és "absurd" pensar que el pacte s'ha segellat amb l'objectiu d'assolir l'alcaldia. Tant Aparicio com Anglada ja han ressaltat que el principal motiu és treure el municipi de la situació de "manca de lideratge" en què es troba.

Pel que fa a les àrees, el pacte de govern estableix que el PSC assumirà Urbanisme, Hisenda, Personal, Esports, Cultura, Desenvolupament Local i Medi Ambient. I CiU portarà Ensenyament, Promoció de la Ciutat, Serveis Socials (inclòs el geriàtric) i Via Pública i Serveis.

Anglada i Aparicio també han volgut deixar clar que el pacte només inclou els dos partits, i que no s'ha "convidat" ni el PP ni ICV a formar-ne part. Això sí, tots dos portaveus municipals sí que han dit que hi dialogaran i els estendran la mà perquè els donin suport el proper dia 30 i a l'hora d'aprovar altres temes de ciutat.

La viabilitat econòmica i superar la crispació, prioritats

El portaveu socialista ja ha avançat que el pacte de govern té dues grans prioritats. D'entrada, garantir la viabilitat econòmica a l'Ajuntament, on hi ha "moltes àrees i serveis que són deficitaris". En aquest punt, tant PSC com CiU plantegen redactar un pla econòmic per als propers quatre anys, que els permeti fer front als diferents compromisos econòmics adquirits per evitar "que suposin un increment de la pressió fiscal".

Òscar Aparicio també ha dit, precisament, que "la manca d'una política econòmica" per part d'ERC ha estat un dels principals "retrets" que s'ha fet a l'actual equip de govern. "Estar en un govern en minoria, que a més no té capacitat de diàleg, provoca que els temes del dia a dia es quedin sobre la taula", ha dit el portaveu socialista.

A més de la qüestió econòmica, l'altre gran objectiu que persegueix el pacte PSC-CiU és superar "la crispació" que es viu al consistori, com ha precisat Aparicio. Per això, el portaveu socialista ha dit que es parlarà amb la resta de grups que ara hi ha a l'oposició -PP i ICV- per intentar normalitzar la situació, i també ha estès la mà a ERC per superar i llimar les diferències.

El ple de moció de censura se celebrarà el proper dimecres 30 a les dotze del migdia. Tant PSC com CiU volen plantejar fer-ne un altre d'extraordinari per aprovar el nou cartipàs el mateix dia o, si no es pot, quan abans millor. Tant Anglada com Aparicio ja han dit que, entre les prioritats, hi ha aprovar els pressupostos abans de finals d'any.