Jordi Galceran presenta 'Burundanga', la primera comèdia amb el terrorisme etarra com a rerefons

Jordi Casanovas dirigeix aquest text que es farà el 23 i 24 de novembre a la Sala La Planeta de Girona

Jordi Galceran ha explicat que li va ser difícil trobar un final a 'Burundanga', però que veient una pel·lícula de Quentin Tarantino ho va aconseguir. S'ha convertit, així, en el primer dramaturg que escriu una comèdia romàntica amb el terrorisme etarra com a rerefons. "La meva obsessió era no ofendre ningú, ni els que odien el terrorisme ni els independentistes bascos", ha dit l'autor.

A 'Burundanga', Galceran hi narra la història de la Berta (Roser Blanch), una jove embarassada del seu nòvio, el Manel (Pablo Lammers), però que dubta que ell l'estimi i vulgui tenir un fill amb ella. Ajudada per la Sílvia (Clara Cols), la seva companya de pis, la Berta sotmetrà al 'sèrum de la veritat', la burundanga, per saber quins són els seus sentiments reals.

Tot i que la Berta confirmarà l'amor de Manel cap a ella, també descobrirà el gran secret del seu estimat: en Manel és membre d'ETA i planeja, amb l'ajuda del seu amic Gorka (Sergio Matamala), el segrest del Jaume (Carles Canut), un empresari català que, pel fet d'haver format part d'una organització armada que lluitava contra la dictadura, donarà més d'una sorpresa als terroristes.

Galceran ha explicat que el més complicat va ser "trobar el to per fer una comèdia sobre ETA, ja que és un tema que aixeca polèmica". "Cada espectador té dins seu una càrrega emocional quan sent la paraula ETA, però no vull que l'espectador se'n vaig, no el vull ofendre, ofendre en teatre és molt fàcil, i no té cap valor", ha assegurat el dramaturg.

L'obra es porta al teatre sota la direcció de Jordi Casanovas i la seva companyia de la Sala Flyhard (Roser Blanch, Pablo Lammers, Clara Cols i Sergio Matamala) amb la col·laboració de Carles Canut. Casanovas ha assegurat que "la força està en el text" i que com a director ha "perfilat els personatges". "És una comèdia que manté el públic entre la riallada i el somriure, amb petits moments dramàtics", ha dit.

Per la seva part, Canut ha assegurat que ha estat una "satisfacció brutal" treballar amb la companyia perquè "s'aprenen moltes coses treballant amb les noves generacions". "M'ho estic passant molt bé i estic convençut que el públic també s'ho passarà bé", ha dit.

L'obra es va estrenar el passat juny al Teatro Maravillas de Madrid dirigida per Gabriel Olivares i acaba de prorrogar l'estada. Segons Galceran, està tenint "molt èxit" i que " les crítiques dels diaris tant de dretes com d'esquerres, són molt bones". "La prova de foc serà quan l'obra vagi a Euskadi", ha assegurat l'autor. A Catalunya, 'Burundanga' es farà el pròxim 23 i 24 a la La Planeta de Girona dins el Festival Temporada Alta i a partir del 9 de gener a la Sala Flyhard de Barcelona.