Sáez (PSC) reivindica el compromís socialista amb el Museu Thyssen

El socialista recorda que el Ministeri de Cultura ha invertit 1,7 MEUR en el projecte del museu i la rehabilitació de l'antic monestir

El candidat del PSC a Girona, Àlex Sáez, ha recordat que el Ministeri de Cultura té iniciats projectes importants a Girona com són la Biblioteca Central (que està en construcció), l'Arxiu Provincial i el Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), ambdos en procés. Sáez ha dit que el projecte del Museu Thyssen ha de servir per "completar la capitalitat cultural" que té les comarques de Girona. Fins ara, les partides del pressupost general de l'Estat per al projecte ascendeixen a 1,7 MEUR i s'han destinat, segons ha explicat Sáez, per pagar el projecte executiu i també per a les obres de rehabilitació d'algunes dependències de l'antic museu, que també han estan incloses en el nou Thyssen que, principalment, es farà en l'edifici que ocupa l'antiga fàbrica tèxtil Serra Vicens.

El candidat socialista ha manifestat que el compromís del Ministeri de Cultura amb aquest projecte ha estat "permanent" però ha criticat que amb l'arribada de CiU al Govern de la Generalitat no es coneix "el grau de compromís". "El conseller Mascarell ha estat fred quan s'ha referit al compromís que tenen amb aquest projecte, que està recolzat en ple per l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols", ha criticat Sáez.

Segons dades del PSC, aquest nou museu -que s'ha de sumar als que la baronessa té a Madrid i a Màlaga- costa 13 MEUR, dels quals 6,5 MEUR els paga l'Estat, 4,5 la Generalitat i els dos milions restants corren a compte de l'ajuntament a través de cessions d'edificis i també amb alguna aportació econòmica.

Per això, Sáez ha demanat al Govern de la Generalitat més implicació en aquest sentit. També ha demanat a tots els representants gironins que després del 20 de novembre seran al Congrés que facin un "·front comú" per defensar aquest projecte que, segons ha dit, és molt important per consolidar Girona com a "pols cultural".

El cap de llista del PSC també ha explicat que cal encara signar un acord definitiu entre el Ministeri de Cultura i la Fundació Thyssen per a la cessió de la col·lecció de pintura catalana dels segles XIX i XX -que han de configurar la col·lecció permanent del museu- i, sobretot, ha destacat que cal un "compromís ferm" de la resta d'institucions implicades en el projecte per tal d'aconseguir el finançament necessari.

Aturar les retallades a la UdG

D'altra banda, el cap de llista del PSC també ha estat aquest dimecres al parc científic i tecnològic on ha demanat al Govern de la Generalitat que "aturi les retallades" en matèria universitària que, aquest curs, han obligat a la Universitat de Girona a reduir en 9,5 MEUR el seu pressupost. Sáez ha reivindicat que amb el govern del PSOE s'ha doblat la inversió per a I+D i ha alertat que si el PP governa es retallarà la política de beques.

Sáez ha reivindicat la importància de la inversió en educació. "Els socialistes no entenem la inversió en educació com una despesa sinó com una inversió de futur i, per això, és prioritari que l'educació sigui universal i gratuïta", ha manifestat.