Catalunya Sí qualifica 'd'abusives' les taxes de l'UdG i reclama el traspàs de competències

Oriol Junqueras i Teresa Jordà insten els joves universitaris a ser l'avantguarda del "moviment d'alliberació nacional"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, i la candidata d'ERC-Rcat-Catalunya Sí per Girona, Teresa Jordà, han participat pronunciat la conferència 'Què anem a fer a Madrid?' a la facultat de Dret de l'UdG. En la xerrada, han reclamat un nou model de finançament universitari que "no castigui" els joves catalans i també el traspàs de les competències i el finançament de les beques a la Generalitat.

Jordà ha denunciat que les taxes universitàries perjudiquen més Catalunya que d'altres comunitats autònomes perquè mentre el 16% els estudiants de l'Estat són catalans, només hi ha un 9% d'alumnes catalans amb beca. Fent un càlcul aproximat, la candidata ha explicat que dels 185.000 estudiants universitaris que hi ha a Catalunya només n'hi ha 18.000 amb beca, mentre que n'haurien de ser "mínim" 27.000. "És una vergonya", ha afirmat Teresa Jordà.

Durant la xerrada, la candidata s'ha mostrat contrària a les retallades pel curs que ve i als augments dels preus públics, que es preveuen de més del 7% en el cost de les matriculacions i que se sumen a les que ja hi ha hagut aquest any, del 7,6%, i que han afectat a les taxes per compensar la reducció d'aportacions de la Generalitat.

En el cas de la UdG, l'augment percentual entre els crèdits i les taxes ha estat del 9,33%, una xifra que la coalició independentista considera "absolutament abusiva". Teresa Jordà, a més, ha recordat als estudiants que omplien l'auditori que a això se li han de sumar les retallades en professorat, personal d'administració i serveis i inversions.

L'avantguarda del "moviment d'alliberació nacional"

Fent gala de la seva formació com a historiador, Oriol Junqueras ha desgranat el paper que han jugat els joves al llarg de la història i ha instat els universitaris a fer "el que vulguin però fer-ho bé" per contribuir al seu país i convertir-se en l'avantguarda del "moviment d'alliberació nacional" que ha de culminar amb el trencament amb Espanya. "Algú ha de culminar amb èxit aquest procés, i podeu ser vosaltres", ha afirmat el president d'ERC.

Junqueras ha lamentat la fuga de cervells que hi ha al país de joves "brillants" o "molt especialitzats" que han hagut de marxar a algun altre país per poder desenvolupar amb èxit la seva carrera professional i considera que s'han de trobar maneres de vertebrar millor el futur econòmic del país per poder tenir cabuda per tothom. Segons Junqueras, només hi ha una via per aconseguir tots aquests objectius, la independència de Catalunya.