El PSC de Girona ara se suma a una moció unànime que rebutja un pavelló a la Devesa

Pia Bosch contradiu Pagans i acusa l'equip de govern de provocar un "autèntic tsunami" amb el nou organigrama laboral a l'Ajuntament

El projecte per construir un pavelló a la Devesa de Girona va comportar anys de debat i polèmica a l'Ajuntament de Girona. El PSC, que aleshores capitanejava l'ajuntament tripartit a la ciutat, en va fer un autèntic cavall de batalla, i això li va suposar discrepàncies amb ICV, un dels seus socis de govern, que s'hi manifestava obertament en contra.

Del nou pavelló, que havia d'ocupar 2.000 metres quadrats, fins i tot se'n va fer un projecte que va costar 150.000 euros. La inversió prevista per a l'equipament era de 2,5 milions d'euros (MEUR). Però primer la Comissió de Patrimoni, i després el mateix Departament de Cultura, van tombar el projecte perquè el consideraven desproporcionat.

La Generalitat, però, no tancava la porta a fer un pavelló al parc de la Devesa; això sí, ja concretava que l'equipament havia de ser més reduït. Això va comportar que l'aleshores alcaldessa, Anna Pagans (PSC), anunciés que el projecte quedava arraconat, i que ja se'n decidiria el futur després de les eleccions.

Aquest dijous, però, la ferma aposta dels socialistes per aixecar un pavelló en aquest parc històric ha quedat completament diluïda. El grup municipal del PSC a Girona, ara a l'oposició, han contradit els seus antecessors i s'han sumat a una moció presentada per la CUP -i que s'ha aprovat per unanimitat- que rebutja construir l'equipament esportiu en aquest espai.

El regidor socialista Ramon Ceide ha justificat l'adhesió dient que el nou pavelló previst al barri de Santa Eugènia, a tocar de l'escola Montfalgars, "allunya qualsevol possibilitat de construir-ne un altre a la ciutat en els propers anys".

Els socialistes, però, també han volgut que es matisi part del text de la moció, on es recull la voluntat "d'impedir qualsevol nou desenvolupament urbanístic a la Devesa". Segons Ceide, si això es produeix, es pot posar en perill "el manteniment" de les instal·lacions actuals que ja es troben dins el parc, ja que en algunes "hi calen reformes i, potser, algun element complementari".

La postura que ha adoptat el PSC en aquest punt ha sorprès l'actual alcalde de Girona. Després de votar la moció, Carles Puigdemont ha llançat un missatge d'astorament a través del Twitter. "Al·lucino amb la incoherència del PSC de Girona. Ara diu que no vol el pavelló de la Devesa. Increïble. Algú m'ho pot explicar???", recull el missatge.

Intercanvi de retrets per l'organigrama

El ple de Girona també ha estat marcat per l'intercanvi de retrets que s'han llançat el PSC i CiU en un altre afer: el nou organigrama laboral a l'ajuntament, que l'equip de govern va aprovar per Junta de Govern Local el passat 20 d'octubre.

La cap de l'oposició, Pia Bosch, ha acusat el govern de provocar "un autèntic tsunami organitzatiu" i abocar el consistori "a una situació de paràlisi" amb la nova organització. Bosch ha dit que el nou ajuntament ha modificat les polítiques de personal "amb una escarpa i un martell" i ha modificat l'estructura com "un elefant que entra en una cristalleria".

La cap de l'oposició ha acusat CiU d'haver incrementat "en més d'un 300% els llocs de treball de lliure designació" i d'haver canviat tècnics de lloc de treball que portaven anys exercint el càrrec. Com a exemple, ha posat el cap d'àrea de Recursos Humans, que ara "s'ha col·locat en un lloc de treball idoni per a un jurista".

Per a Pia Bosch, allò més inacceptable és que s'hagi "prescindit de gent amb experiència provada". "És un tsunami destructiu que la ciutadania notarà", ha conclòs.

L'alcalde de Girona ha demanat a Bosch que no doni "una visió apocalíptica" dels canvis i ha defensat que el nou organigrama es basa "en el rigor i la legitimitat". Carles Puigdemont ha recordat a Bosch que els socialistes, que van governar Girona durant 32 anys, van aprovar un conveni laboral amb el personal de l'ajuntament en contra i van "malbaratar recursos" durant els diferents mandats.

"El dret i la responsabilitat política per fer un organigrama eficient no es pot discutir", ha ressaltat l'alcalde. Puigdemont també ha recordat a Pia Bosch que no pot acusar CiU de tenir "mal estil" a l'hora de fer el nou organigrama i, que precisament, el que es vol és evitar "l'arbitrarietat" d'altres mandats.

Moció per la manifestació contra PxC a Salt

Durant el ple, tant CiU com el PP també han votat en contra a una moció presentada per la CUP, que sorgeix arran de la manifestació organitzada el passat agost amb motiu de la visita del líder de PxC, Josep Anglada, a Salt (Gironès).

En aquella manifestació, que portava per lema 'Aturem el feixisme. Salt diu no al racisme', els mossos van obrir un expedient contra dues persones, suposats organitzadors. Segons la CUP, els agents els van amenaçar amb multes de fins a 30.000 euros, perquè la marxa no tenia autorització del Departament d'Interior. A més, els agents també van identificar el regidor de la CUP de Girona, Jordi Navarro.

La moció que s'ha portat al ple de Girona tenia dues parts. Per una banda, es feia un crit a la llibertat d'expressió i el rebuig a la xenofòbia i el racisme; per l'altra, es demanava el suport dels grups per demanar que es retirin les causes a les dues persones a qui s'ha obert expedient i també es denunciava l'existència de fitxers policials.

Precisament, CiU i el PP s'han oposat a donar suport a aquesta segona part de la moció. Com que el text s'havia de votar en bloc, això ha comportat que els dos grups no hi donessin suport i la moció no prosperés. El PSC s'ha abstingut i la CUP i ICV hi han votat a favor. Mentre es votava la moció, un grup de ciutadans ha desplegat una pancarta a la sala de plens on es llegia 'Salt antifeixista'.

Per últim, el ple d'avui també ha aprovat convocar una audiència pública sobre l'estat dels comptes a l'Ajuntament de Girona i la presentació dels pressupostos del 2012. Així ho recollia una moció presentada per la CUP, que ha rebut l'aval de totes les forces polítiques de l'Ajuntament de Girona.