Trobada de dones independentistes per reclamar l'impuls de mesures de conciliació i flexibilitat horària

La coalició Catalunya Sí proposa un permís de paternitat d'un mes i ampliar de 16 a 18 setmanes el de maternitat

Teresa Jordà, Maria Mercè Roca, Carme Capdevila i Marta Rovira han participat en el sopar de dones que la coalició independentista ha organitzat aquesta nit a la Bisbal. Durant l'acte, la candidata al Congrés, Teresa Jordà, ha exposat alguns dels problemes que afecten directament les dones i que la candidatura recull en el seu programa electoral.

Concretament, Jordà ha demanat a l'Estat que no deixi "en segon terme" la conciliació laboral en temps de crisi i ha recordat que l'Estat és un dels països de la Unió Europea on més hores s'està a la feina i, segons Jordà, on la productivitat és més baixa. Per això, ha proposat fomentar nous usos del temps i apostar "per la flexibilitat horària per afavorir les necessitats individuals sense afectar la productivitat".

Un dels compromisos concrets en matèria de conciliació de la coalició és allargar el permís de paternitat a quatre setmanes (durant l'executiu socialista de José Luís Rodríguez Zapatero es va ampliar a quinze dies) i que, en el cas de les mares, prolongar-lo de 16 a 18 setmanes.

Les dones són el 52% de la població a Catalunya. Per a la candidata de la coalició, les polítiques públiques fins ara "no han estat sensibles a les necessitats de les dones" ja que sobre aquest col·lectiu ha recaigut la cura de les persones grans, dels fills i el treball domèstic. "Proposem un canvi i la igualtat efectiva", ha reclamat Jordà.

Prevenció i eradicació de la violència masclista

La candidata de la coalició independentista per Girona ha posat de relleu que la violència masclista no és únicament física sinó que també inclou el maltractament econòmic i psicològic. Per això, ERC-RCAT-Catalunya Sí ha defensat la creació d'un fons de compensació. "Hem de tenir en compte que més de mil gironines demanen anualment assessorament perquè pateixen algun tipus de violència masclista", ha manifestat Jordà.

Altres compromisos que la candidata ha anunciat durant el sopar han estat els de fomentar mecanismes d'organització flexible per harmonitzar els diferents usos del temps, promoure acords sectorials sobre horaris de treball que ens acostin als horaris de la Unió Europea, distribuir de forma més racional els descansos i els períodes de vacances, reformar la llei d'assistència jurídica gratuïta amb la finalitat de considerar la situació econòmica de la víctima i no la de la unitat familiar a la qual pertany i incrementar els jutjats especialitzats en violència de gènere.