Els pediatres de Salt demanen a Salut que contracti nous metges

Denuncien una manca de personal

Els pediatres de Salt (Gironès) han denunciat aquest dimarts al matí que estan sota mínims. A través d'un comunicat a les xarxes socials, els treballadors han explicat que una de les metgesses es va jubilar el setembre i el mes de novembre un altre treballador va agafar la baixa. A dia d'avui cap dels dos no ha estat substituït.
Davant d'això, la resta de pediatres han decidit incrementar la seva cartera de pacients per absorbir tots els usuaris de la metgessa jubilada i del que està de baixa. Segons els treballadors, aquest augment de càrrega assistencial no ha estat remunerada, tal com s'havia acordat amb el Govern en l'última vaga convocada pels metges.

Davant d'aquesta situació, el Departament de Salut ha respost als treballadors que des d'aquest estiu estan buscant "activament" nous professionals per ocupar la plaça que està vacant des del setembre, així com també una altra que quedarà lliure a partir del febrer, quan una altra metgessa abandoni l'equip. A més, Salut també ha detallat que està negociant amb aquesta persona per tal de convèncer-la que es quedi a Salt.

Per altra banda, el Govern ha desmentit que els metges restants no cobrin pels pacients que estan absorbint dels pediatres que no treballen. Segons han detallat en un comunicat, els professionals "poder assumir, de manera voluntària, una assignació addicional de pacients i major jornada laboral amb l'increment retributiu corresponent".

A més, Salut ha demanat a pediatres d'altres Equips d'Atenció Primària (EAP) que ajudin al centre saltenc, així com també els metges que hi ha als hospitals de Santa Caterina i Josep Trueta.

Un estudi sobre la càrrega assistencial

Els pediatres també han reclamat a Salut que faci un estudi per conèixer quin grau de càrrega assistencial hi ha a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Salt. Davant d'aquesta petició, el Govern ha respost que el juny de 2019 l'Institut Català de la Salut (ICS) va elaborar aquest document en què fixava la necessitat de tenir 7,6 pediatres a Salt amb una ràtio de 1.054 infants per cada un d'ells. La plantilla original de l'EAP en aquest municipi del Gironès està formada per vuit equips de metgesses i infermeres, tot i que ara són sis metgesses.
 
Per últim, els pediatres volen que Salut garanteixi el compliment dels dos terços de jornada dedicats a l'assistència i el terç restant poder-lo dedicar a estudis relacionats amb el lloc de treball. Els pediatres han demanat la creació d'un protocol que derivi als pacients en un metge o un altre en funció del motiu de la consulta i que es nomeni un responsable de l'àrea de pediatria per garantir el bon funcionament administratiu.