Mor una dona per un vessament cerebral després de passar per quatre hospitals en 65 hores

Els familiars s'han querellat en contra del gerent i el cap de neurocirurgia de l'Hospital de la Vall d'Hebron

L'afectada, Maria del Carmen Mesa Nozal, de 65 anys va despertar-se la matinada del dia 7 de setembre amb un intens dolor de cap i patint pèrdues de consciència. La senyora va ser traslladada des del seu domicili fins a l'hospital de Blanes on va ingressar a les cinc de la matinada. L'hospital, en ser un centre amb recursos limitats, va derivar la pacient a l'hospital Josep Trueta de Girona, on va ingressar a les deu i quart del matí.

Després d'estar quatre hores a l'hospital Josep Trueta i realitzar diverses proves, els metges van diagnosticar que la pacient sofria un vessament cerebral (aneurisma). Segons la querella dels familiars de la dona, els metges de l'hospital Trueta van explicar als familiars la necessitat d'actuar amb urgència però van advertir-los que el centre clínic no podia operar-la perquès es trobava "afectat per la recent reordenació dels serveis establerta des del departament de Salut de la Generalitat" segons la reproducció del text que publica avui 'El País'.

Posteriorment la pacient va ser derivada a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona on va ser ingressar a la UCI a dos quarts de sis de la tarda amb un diagnòstic greu. En concret, es trobava en el grau quatre - el més greu de tots- de la taula de Fisher, el barem que s'utilitza per quantificar l'afectació dels aneurismes.

Un cop ingressada, l'afectada no va ser operada perquè els "quiròfans de l'hospital de Vall d'Hebron estaven tancats" segons apunta al querella. Segons el text, els neurocirurgians van dir a la família que l'operació es faria durant el matí del dia següent, 8 de setembre.

El matí del dia 8 de setembre, la pacient va ser traslladada al quiròfan per operar-la però no es va poder portar a terme per falta de mitjans segons consta en l'informe de l'hospital de la Vall d'Hebron que acompanya el text de la querella tal i com publica 'El País'.

Precarietat de mitjans

Segons la querella de la família, "la precarietat de mitjans va quedar clarament evidenciada" i declaren que es van vulnerar els drets cívics de la pacient perquè la dona no va poder ser atesa. Durant la tarda del 8 de setembre la dona va patir dos nous sagrats i els metges van informar a la família del risc que patia la pacient però l'operació va aplaçar-se fins al dia següent, el 9 de setembre. La intervenció no es va portar a terme perquè, segons els familiars, no hi havia quiròfans.

La dona va ser traslladada a l'hospital Clínic de Barcelona on va ser operada aproximadament a dos quarts de dotze del dia 9 de setembre. A dos quarts d'una del 10 de setembre la pacient va tornar a ser ingressada a l'hospital de la Vall d'Hebron on va morir sis dies més tard, el 16 de setembre.

La Generalitat de Catalunya, titular dels quatre hospitals, considera que no hi van haver errors ni anomalies en les decisions clíniques i que la pacient va rebre el tractament que necessitava.