La Gómez Turu Gallery de Barcelona exposa tres obres inèdites de Dalí

Es tracta de les peces 'La guerra', un dibuix preparatori del 'Gitano de Figueres' que està al Museu Reina Sofia i un retrat de Luis Buñuel

Fa més o menys un any, el galerista Josep Gómez Turu va tenir l'oportunitat d'adquirir una cinquantena d'obres inèdites de Salvador Dalí provinents d'una col·lecció familiar. En veure la "importància històrica" de les peces no ho va dubtar, ha explicat Gómez Turu, que ara exposa tres d'aquestes obres en l'exposició 'Salvador Dalí, un recorregut des del 1923 al 1967.

L'obra més primerenca i inèdita que inclou l'exposició és 'La guerra', una obra de tinta sobre paper del 1918 que, segons el galerista, té "molt valor" perquè, tot i que és "difícil" atribuir-la a Dalí, és una obra influenciada pel moviment dadaista i "amb uns tints goyescos", segons Gómez Turu.

Entre aquestes obres que s'exposen per primera vegada hi ha també un 'Retrat de Luis Buñuel' del 1923, l'únic que es coneix a part del que està exposat en el Museu Reina Sofia, segons ha assegurat el galerista. Es tracta d'un retrat proper al cubisme, tot i que és anterior a aquesta època del pintor, i que mostra la tècnica del desdoblament, un indici de la seva època surrealista.

La tercera obra inèdita, que aquest estiu passat ha estat cedida al museu de Cadaqués, és una obra a carbó que va servir de dibuix preparatori del 'Gitano de Figueres', exposat també en el museu madrileny. Segons Gómez Turu, l'obra mostra una "clara influència sunyerana". L'exposició es completa amb una vintena d'obres més, que inclouen obres al carbó, al pastel, a l'oli i al guaix.