Catalunya Sí defensa a Salt que es pugui saldar la hipoteca entregant l'habitatge

Teresa Jordà assegura que la coalició "no té por dels bancs" i els demana que posin a la borsa de lloguer com a mínim el 40% de l'estoc que tenen

La candidata de la coalició, acompanyada per la diputada d'ERC Carme Capdevila, ha volgut presentar les propostes en matèria d'habitatge a Salt (Gironès), un municipi on la crisi ha fet que molts ciutadans hagin perdut el seu pis per no poder pagar l'hipoteca. Jordà ha recordat que a la demarcació de Girona es fan vuit desnonaments cada dia i que la legislació vigent "és injusta" perquè els bancs es queden els habitatges, els treuen a subhasta per un preu més baix que la taxació que havien fet inicialment en el moment de concedir la hipoteca i, a més, continuen reclamant el deute pendent al client.

Per això, Jordà ha dit que volen impulsar un canvi normatiu per permetre la dació en pagament, és a dir, que en cas d'embargament de l'habitatge el deute quedi saldat amb l'entrega del pis. "Ara ens trobem amb situacions molt delicades de gent que ha perdut la feina i no pot pagar el pis, el perd i, a més, l'ha de seguir pagant", ha denunciat Jordà que diu que aquesta és una situació "injusta que condemna a moltíssima gent a l'exclusió social".

Un nou impost als bancs per ajudar les famílies endeutades

Per posar remei a aquesta situació, la coalició demana que s'aprovi la dació en pagament i també que es creïn uns ajuts que anomena fons de rescat de gestió automàtica per a famílies amb sobreendeutament. Es tractaria d'ajudes per a famílies que no poden pagar l'habitatge. Segons ha detallat Jordà, els diners d'aquest fons provindrien de les aportacions d'un impost finalista sobre dipòsits de clients de les entitats financeres.

"Nosaltres no tenim por dels bancs, no com altres partits que segurament els deuen favors", ha sentenciat Jordà que demana a les entitats financeres que, com a mínim, destinin un 40% dels pisos que s'han quedat fruit de desnonaments al parc de lloguer. Per Jordà, això contribuiria a ampliar l'oferta de lloguer que hi ha al mercat. "Aquest ha de ser un criteri per a les entitats financeres que siguin beneficiàries de diners públics", ha manifestat.