Pau Miró, director de 'Els jugadors': 'M'ha tocat la loteria amb aquests quatre actors'

L'obra s'estrena aquest cap de setmana en el marc del Temporada Alta amb totes les entrades venudes

Quatre homes de cinquanta anys, un barber, un enterramorts, un actor i un professor de matemàtiques, són els protagonistes de l'obra de Pau Miró, l'última estrena del qual es remunta a l'any 2009. 'Els Jugadors' és la història de "quatre personatges, marginals, que estan en una situació límit", destaca Miró, i que l'única sortida que tenen és "arriscar-ho tot".

La història és una radiografia de la part fosca i inaccessible de les relacions humanes amb un punt d'ironia. Segons Pau Miró, aquesta història és un reflex de la situació econòmica actual. "Vivim en un món que està canviant, on els personatges no saben com reaccionar ", ha remarcat el director.

Els quatre membres principals de l'obra, interpretats per Andreu Benito, Jordi Boixaderas, Jordi Bosch i Boris Ruiz, es troben en un punt límit, desencantats amb la vida, i sense expectatives de futur. A través del joc i de la desesperació, la partida acabarà en un projecte conjunt molt arriscat, tot i que el director prefereix reservar el final als espectadors de l'obra.

"Un privilegi" treballar amb aquests actors

Miró ha destacat que li ha "tocat la loteria amb aquests quatre intèrprets" perquè són uns "grans actors amb una gran trajectòria i talent". Segons Miró, el fet de comptar amb actors de tanta experiència i de renom és "un privilegi". "He escrit la carta als reis i m'ho han portat tot", ha excamat. Miró ha remarcat que va escriure l'obra des d'una dependència del mateix teatre Lliure, per petició del seus responsables, i amb una forta interacció dels actors en el text i en el desenvolupament de l'acció.

La història està basada en les misèries de la vida professional dels quatre personatges, un present sense al·licients i un futur incert i canviant que els quatre homes expliquen al voltant d'una taula. El director català ha afirmat que ha intentat potenciar "la ironia del text sobretot en funció dels quatre intèrprets que tenia", i ha apuntat que el resultat és "un text lleuger i divertit en el fons, malgrat que no sigui una comèdia".

El director ha explicat que no està acostumat "a l'èxit de venda d'entrades", ja que l'obra s'estrena demà amb totes les entrades venudes. Miró s'ha mostrat "molt il·lusionat" davant aquesta perspectiva.

Estrena al teatre de Salt

'Els Jugadors' s'estrena demà, 11 de novembre, a les nou del vespre al teatre de Salt dins  el marc del Festival de Temporada Alta i té previst fer temporada del 19 d'abril fins al 20 de maig de l'any vinent al Teatre Lliure de Gràcia.

Pau Miró, nascut l'any 1974 a Barcelona, és llicenciat en Art Dramàtic per l'Escola Superior d'Art Dramàtic - Institut del Teatre i ha estat guardonat amb diversos premis, entre d'ells, el premi de la crítica al millor text per l'obra 'Búfals, Lleons, Girafes' o al millor muntatge en la 11 mostra de teatre de Barcelona per 'Banal sessions of fedra'.