Girona es mostra combativa amb la venda d'alcohol durant les Fires de Sant Narcís

98 comissos, sis botigues denunciades i dues parades clausurades per vendre alcohol a menors durant les Festes

L'alcalde de Girona ha volgut destacar que la lluita contra la venda i el consum d'alcohol a menors durant les Fires va molt més enllà de les barraques. Carles Puigdemont ha tret xifres que demostren que, per a l'Ajuntament, aquest és un "tema prioritari". De fet, al llarg de les festes, s'han fet més de 450 actuacions (tant preventives com controls) per lluitar contra la problemàtica.

Dins d'aquestes s'hi inclouen més d'un centenar d'inspeccions a botigues (dues de les quals han acabat en denúncia) i el comís de 98 ampolles d'alcohol a menors. A més, el consistori també ha tancat dues parades de firaires, situades al recinte de la Devesa, que incomplien la llei i venien alcohol a joves que encara no havien complert els 18 anys.

Per a l'alcalde de Girona, aquestes dades demostren que la problemàtica no és exclusiva dels dies de Fires ni tampoc de la zona de barraques. "Les actuacions demostren que tenim part del problema a l'espai de la Copa, però que aquest també es troba en establiments comercials situats fora de les Fires, on els menors van a comprar-hi alcohol; per tant, ens equivocaríem si aquí no hi actuéssim", ha ressaltat Puigdemont.

L'alcalde també ha volgut agrair "l'actitud responsable" que han tingut les entitats que gestionaven les barraques, fins i tot aquelles tres on es va detectar que s'havia servit alcohol a menors. "El conjunt de les barraques sense excepció, fins i tot aquelles que han tingut una acta policial, han demanat més DNI que mai", ha dit Carles Puigdemont.

L'alcalde de Girona ha qualificat de "fet puntual" la clausura de les barraques on s'havia servit alcohol a menors, però també ha volgut deixar clar que el consistori va actuar amb coherència en aquest afer. "Ningú podrà dir que no estava advertit, i des del primer dia ja vam deixar clar quin seria el nostre criteri", ha dit Puigdemont.

La despesa es redueix un 13%

Carles Puigdemont ha dit que, malgrat que la pluja "va deslluir" el final de les Fires, el balanç que se n'ha de fer de les festes és positiu. En aquest punt, l'alcalde ha assegurat que el consistori ha complert amb el compromís de reduir la despesa global, que ha baixat un 13% (passant dels 425.000 euros de l'any passat als 368.000 d'enguany).

A més, Puigdemont també ha puntualitzat que els ingressos han estat superiors a les despeses (i que la diferència se situarà a l'entorn dels 20.000 euros).

Pel que fa al dispositiu de seguretat, l'alcalde de Girona ha ressaltat que les dades "constaten un canvi de tendència que ens agradaria consolidar". I és que, aquest 2011, s'ha aconseguit reduir la xifra negra de delictes, tant a la zona de les Fires (passant dels 61 de l'any passat als 44 d'aquest any) com al conjunt de la ciutat (passant de 90 a 69).

A més, també han disminuït els accidents de trànsit (de 29 a 22) i l'actuació dels agents ha permès incrementar les actes per tinença i consum de drogues (de 133 del 2010 a 163 d'aquest 2011). Carles Puigdemont ha volgut destacar que, tot i que els agents han fet menys hores extra, el dispositiu de seguretat de les Fires ha estat "molt més eficient" que altres anys.