Fan explotar una mina de la Segona Guerra Mundial davant la platja de l'Almadrava de Roses

L'artefacte, que pesava 300 quilos, es trobava a 250 metres de la costa i no ha calgut traslladar-la

Durant la inspecció que es va fer després de rebre l'avís es va veure que es trovaba en un indret on se sobrepassava el límit de seguretat necessari i per això es va decidir que no calia moure-la. Ahir es van instal·lar les càrregues explosives i aquest matí, després de fer totes les comprovacions necessàries, s'ha decidit fer-la explotar perquè les condicions eren les idònies.

Els experts creuen que es tracta d'una mina de la Segona Guerra Mundial que l'onatge del mar ha anat aproximant a la costa amb els anys. "El Golf de Lleó va estar minat en els últims conflictes i les corrents les arrastren a la zona", explica el tinent Lozano que assegura que no es pot saber quants artefactes més hi ha pendents de descobrir perquè no són explosius espanyols.

En els últims quatre anys, s'han detonat cinc artefactes similars a les costes gironines, i aquí a l'Almadrava, concretament, és la segona, ja que l'any passat també se'n va fer explotar una.


Un equip procedent de Cartagena

Els encarregats de fer explotar la mina han estat efectius de l'Armada i també del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil procedents de Cartagena. També s'ha comptat amb la col·laboració de la resta de forces de seguretat, com són els Mossos d'Esquadra i agents de la policia local, juntament amb la Creu Roja.

Un dels aspectes que es tenen especialment en compta és l'impacte que pot tenir l'explosio en el seu entorn. Per això, sempre que es cregui convenient -en cas que afecti a una zona on hi ha posidònia o que estigui massa a prop de la costa- s'opta per trasllardar la mina a una zona segura. També es tiren unes càrregues de poca intensitat per foragitar els peixos que hi ha a tocar de l'artefacte. En aquest cas, però, no ha estat necessari.