Vidal proposa un model agrari que reconegui la tasca de la pagesia i diversifiqui els seus ingressos

El candidat per Girona considera que la crisi exigeix un canvi de mentalitat que no apliquen els partits majoritaris

Aquest matí, el candidat ecosocialista s'ha reunit amb Unió de Pagesos per conèixer de primera mà les reivindicacions del sector. En finalitzar la reunió ha destacat la coincidència en moltes de les propostes, a més de constatar el tracte rebut pels propietaris expropiats per l'N-II, que, segons ha puntualitzat Vidal, encara no han cobrat i ara es troben que el preu que es posa sobre la taula és gairebé la meitat de la indemnització estipulada inicialment.

Després de la reunió, Vidal ha revisat els punts del programa relatius a agricultura i ha volgut destacar la reivindicació de la coalició ecosocialista en benefici dels pagesos "que són els veritables gestors del paisatge". Pel candidat, aquesta funció que realitzen és un actiu que té la seva repercussió en el turisme i la qualitat de vida a les comarques gironines i cal reconèixer aquesta tasca i potenciar-la per garantir el manteniment de l'ocupació en l'àmbit rural i el progressiu abandonament de les explotacions quan el relleu generacional no es produeix.

El candidat ecosocialista també ha fet referència a les dificultats en la comercialització directa que pateixen els pagesos i ramaders, que per raons de l'etiqueta sanitària, ha assegurat, no poden comercialitzar directament molts dels seus productes i obrir un mercat que diversifiqui els seus ingressos sense passar pels intermediaris. En aquest sentit ha citat com a exemple el cas de molts pagesos que complementen la seva activitat amb el turisme rural i no poden vendre productes com llet, carn o conserves als seus hostes. Vidal ha afirmat que calen "canvis profunds i valents com els que proposem per capgirar la situació de la pagesia".

Pa de la Tramuntana i Carta del Turisme Sostenible: exemples de bona gestió

Marc Vidal ha parlat de l'experiència del Pa de la Tramuntana com a exemple de bona gestió "en un sentit transversal" en temps de crisi. Ha afirmat que aquesta experiència, "més enllà de conjugar perfectament el conservacionisme amb l'explotació agrària per part dels pagesos del Parc dels Aiguamolls, que poden vendre el blat a una mitjana del doble del preu de mercat, crea una sinèrgia amb el Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines que poden comercialitzar un producte de valor afegit" i ha destacat que tota la iniciativa ha esta possible "només" amb dues subvencions d'aproximadament 10.000 euros cadascuna.

El candidat ecosocialista per Girona ha volgut remarcar "que aquest és el camí a seguir, i contra les propostes milionàries dels altres partits que volen seguir invertint en infrastructures com els darrers anys, tenim exemples de com l'economia verda és un motor que ens pot permetre una sortida de la crisi amb cara i ulls". Vidal també s'ha referit a altres exemples com la Carta del Turisme Sostenible, a la qual s'ha adherit el PEIN de la Garrotxa i podria ser, ha destacat, "un estímul nou al turisme en el Parc dels Aiguamolls i en la línia de la creació d'una marca de qualitat transversal i pròpia de les nostres comarques" lligada també a la idea del pagès que percebi compensacions per la seva tasca en la gestió del paisatge.

Vidal ha volgut ressaltar que "aquestes dues -Pa de la Tramuntana i Carta del Turisme Sostenible- són propostes que només volen voluntat política i ganes de treballar de tots els agents implicats" i ha denunciat que la resta de formacions polítiques es refereixin sobretot a les infrastructures com a motor de desenvolupament. "Les visions polítiques del passat ara ja no ens poden portar més enllà i cal una nova forma de fer política centrada en la gent i l'optimització dels recursos", ha sentenciat.