El PSC de Girona defensa l'actual model de Fires i vol que durin dos caps de setmana

Pia Bosch critica que s'hagin "criminalitzat" algunes entitats pels "casos aïllats" de venda d'alcohol a menors a barraques

La cap de l'oposició, Pia Bosch, ha defensat que, de cara a propers anys, les Fires i Festes de Sant Narcís continuïn mantenint la durada actual; és a dir, de dos caps de setmana. Després que l'alcalde anunciés que calia repensar el model, i potser apostar per concentrar les festes en un cap de setmana, Bosch ha volgut posar de manifest que aquesta -al seu parer- no seria una bona opció.

Segons la cap de l'oposició, "les Fires han de seguir celebrant-se durant dos caps de setmana, perquè reduir-les seria anar en contra de la seva funció històrica de dinamitzar l'activitat econòmica i comercial de la ciutat". I per a Pia Bosch, ara això es fa necessari a conseqüència "de la crisi".

A més, Bosch també s'ha remès als fets històrics per defensar que, si les Fires se cenyeixen a un únic cap de setmana, s'anirà "en contra del sentit històric d'aquesta tradició popular festiva". Per això, la cap de l'oposició ha dit que l'any 1284 ja hi ha una primera referència documental on es concedeix l'ampliació a onze dies de les fires. "Des del segle XIII i fins avui, aquests dies de festa tenen un paper destacat a la dinamització econòmica de la ciutat, per la seva capacitat d'atraure visitants de la resta de comarques gironines i d'arreu de Catalunya".

La cap de l'oposició, acompanyada pels regidors Àngel Quintana, Sílvia Paneque i Amèlia Barbero, també ha criticat que aquest 2011 el focus informatiu s'hagi centrat en els "casos aïllats" de venda d'alcohol a menors a les barraques. Per a Pia Bosch, el que s'ha fet ha estat "criminalitzar algunes entitats", en referència al Club d'Atletisme Girona, al sindicat UGT i al GEiEG.

"Les Fires, que són de tots els gironins i gironines, van molt més enllà d'alguns incidents aïllats", ha ressaltat Pia Bosch. I a l'hora de corregir aquestes situacions, la portaveu socialista ha ressaltat que cal posar l'accent en la prevenció i continuar fent un treball educatiu per evitar les conductes de risc.

Les entitats, gestores de les barraques

Tant la cap de l'oposició com el regidor Àngel Quintana han defensat la participació de les entitats a l'hora d'organitzar els actes de les Fires. Segons el grup municipal del PSC, cal que aquest aspecte es preservi i es promogui i que, per tant, cal tenir tant les entitats com tota la ciutadania en compte a l'hora d'afrontar de quina manera es poden millorar les Fires i Festes de Sant Narcís.

"Les entitats han de continuar gestionant les barraques", ha declarat Pia Bosch. I ha conclòs: "I cal fer un treball conjunt entre la Comissió de la Copa i l'Ajuntament per evitar que es tornin a produir aquests incidents i que es criminalitzin algunes entitats a causa de casos aïllats".