Jutgen tres neonazis per robar-ne i agredir-ne uns altres en ple carrer a Olot

Els processats, que han negat els fets, s'enfronten a una pena de cinc anys de presó i a pagar 1.600 euros de multa

Els fets que han arribat avui a judici van tenir lloc a primera hora de la tarda del 20 d'octubre del 2007. Les tres víctimes caminaven pel carrer Josep Ayats d'Olot quan, de sobte, es van veure envoltades per un grup d'estètica skinhead.

Els tres joves, que han declarat mitjançant videoconferència en qualitat de testimonis protegits, han explicat que els agressors portaven "el cap rapat i tatuatges". A més, també lluïen símbols característics del moviment. Entre aquests, la Creu Celta o samarretes amb el nom del grup musical 'Arma Blanca'.

Els skinheads van demanar-los "Vosaltres què sou?" i, quan una de les noies del grup els va respondre, "Som persones", un dels integrants del grup li va respondre "I jo què sóc, un animal?". A partir d'aquí, les víctimes han relatat com els skins els van començar a agredir.

A una de les noies li van prendre el telèfon quan intentava trucar a la policia, la van agafar pel coll i la van empènyer contra una paret. A l'altra, li van robar la bossa de mà i, mentre estava al terra, van començar a ventar-li puntades de peu. Al noi, els agressors li van arrabassar una bossa on hi portava diverses peces de roba i, després de repartir-se-les, el van atonyinar.

Segons han explicat les víctimes, l'agressió no va ser casual, sinó que la banda d'skinheads els havia escollit prèviament. Els joves creuen que el mòbil de l'agressió va ser ideològic, perquè mentre els picaven, els cap rapats els anaven demanant si pertanyien al moviment 'sharp' (que traduït, significa skinhead contra prejudicis racials).

Al judici, tant les dues noies com el noi han explicat que cap d'ells simpatitzava amb aquest moviment. De fet, una de les noies ha dit que era "impossible" que la confonguessin.

Neguen els fets

Tot i que la banda d'skinheads la formaven entre sis i onze persones -com han dit les víctimes-, al final se'n van identificar tres. Es tracta d'Ismael V.C, de Sant Hipòlit de Voltregà (Osona); de Pau M.M., de Tossa de Mar (Selva), i de Melisa P.B., de Roda de Ter (Osona). Les víctimes han reiterat, durant el judici, que no tenien cap mena de dubte que es trobaven entre el grup d'agressors

Aquest matí, tots tres acusats s'han assegut a la banqueta dels acusats del Jutjat Penal 4 de Girona. Un a un han negat haver participat a l'agressió, si bé han reconegut que aquella tarda estaven a Olot. Segons han explicat, sí que van passar pel carrer Joan Ayats, però allà no es van creuar amb ningú.

A més, els acusats també s'han desvinculat de pertànyer o simpatitzar amb moviments skins i neonazis. Segons han declarat, no s'expliquen perquè els van imputar per aquests fets. El fiscal, però, ha volgut posar de manifest que tots tres acumulen un historial de detencions per agressions racistes.

Entre d'altres, a Ismael V.C. se'l relaciona amb una pallissa on van resultar ferits diversos gambians a Cassà de la Selva (Gironès) el maig del 2005, i amb uns disturbis que hi va haver a Vic amb la policia i on van participar joves d'estètica neonazi el febrer del 2006.

Pau M.M, per la seva banda, acumula una detenció per injúries a diversos ciutadans gambians a Tossa de Mar el juny del 2005 i una altra per agredir un magrebí a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) l'abril del 2006. Per últim, a Melisa P.B., se la relaciona també amb una baralla entre joves skinheads i okupes.

Els tres acusats s'enfronten a una pena de cinc anys de presó i a pagar una multa de 1.600 euros. El fiscal els acusa d'un delicte de robatori amb violència i intimidació, de dues faltes de lesions i d'una falta de maltractament.