Jordà reclama a l'Estat que traspassi els terrenys on es planificava fer el nou Trueta

ERC-RCat-Catalunya Sí denuncia que el sistema de salut pateix dèficit perquè Catalunya està sotmesa a "un espoli fiscal"

La candidata de la coalició ha remarcat que cal millorar el finançament de la sanitat pública perquè, segons dades d'ERC, mentre la inversió per capita a Catalunya és de 1.207 euros, la mitjana espanyola és de 1.500. Jordà ha lamentat que, malgrat que els hospitals catalans -entre ells el Josep Trueta de Girona- són "de referència per la seva qualitat", la inversió és menor a Catalunya. Per Jordà, aquesta situació té "nom i cognom": "La manca d'inversió no és per falta de finançament públic sinó perquè no tenim independència econòmica", ha manifestat la candidata que assenyala que "l'espoli" de Catalunya és de 16.000 milions d'euros (MEUR) l'any.

Una altra dada que ha aportat la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, remarca que Catalunya és la quarta comunitat en creació de riquesa però que, en canvi, es troba en el setzè lloc en el rànquing de comunitats autònomes estatals pel que fa a la inversió en sanitat. Simó ha dit que quan ERC va ser al Govern de la Generalitat "no es va estirar més el braç que la màniga" i ha retret al Govern que, entre d'altres, hagi disminuït un 12% el pressupost per a l'atenció primària aquest any. "Ha estat la crisi que ha fet estrènyer el cinturó, no la mala gestió", ha defensat Simó.

Per això, entre els compromisos que defensa la coalició es troba la desaparició del Ministeri de Sanitat, augmentar les dotacions de l'Estat per a la cartera de prestacions obligatòries, la lluita contra el copagament a Catalunya i que es reguli el dret a decidir sobre la pròpia vida a través del testament vital.

En clau gironina, la candidata gironina de la coalició independentista ha afirmat que reclamaran a l'Estat que cedeixi els terrenys on es preveia fer el nou Hospital Josep Trueta. Segons ha recordat Jordà, el fet que els terrenys siguin titularitat de la Tresoreria de la Seguretat Social és un dels arguments pels quals el Govern de la Generalitat ha aturat el projecte. Per això, ERC-Rcat-Catalunya Sí considera que si els terrenys són de la Generalitat es podria començar a edificar el nou hospital.