Els firaries han perdut un 30% dels ingressos respecte l'any passat a causa del mal temps

El president del col·lectiu, Joan Fernández, alerta que porten 4 anys de baixades progressives i alerta del perill de desaparèixer

Els firaires han fet balanç de la seva estada a les fires de Girona i calculen que, a causa del mal temps, han perdut aproximadament un 30% dels ingressos respecte de l'any passat. El president dels firaires, Joan Fernández, ha destacat que la gent continua visitant les fires, passegen i fan una volta però tenen menys predisposició" a gastar". Segons Fernández, els últims quatre dies de pluges intenses a la ciutat de Girona han perjudicat als firaires que es trobaven situats a la Devesa. "No estàvem acostumats a tants dies de pluja seguits", ha detallat Fernández.

Tot i l'èxit de la nova proposta "de preus populars" - un euro el viatge- que el col·lectiu va acordar amb l'Ajuntament de Girona, els firaires destaquen que aquest any el mal temps ha fet minvar considerablement l'afluència de públic a les fires.

Segons Joan Fernández, els firaires necessiten "més acords amb les administracions" ja que des de fa quatre anys els ingressos del col·lectiu han anat disminuint progressivament i alerten que si continuen així "difícilment" podran suportar la situació. "És imprescindible que arribem a acords amb les administracions de qualsevol nivell per continuar amb la nostra activitat" ha alertat Fernández, ja que, en cas contrari, estan "abocats a la desaparició".

Els firaires es queixen dels costos que l'Ajuntament de Girona els imposa per "ocupació de la via pública". Aquest matí, tenen previst demanar al consistori si es poden mantenir les instal·lacions durant tota la setmana i obrir el cap de setmana per recuperar una part de les pèrdues que han tingut durant aquests últims dies.

Menys afluència de gent a les barraques de La Copa

La pluja també ha estat el motiu de la disminució d'afluència que han patit les barraques de la Copa. Segons el secretari de la comissió de la Copa, Jaume Gener, els beneficis han empitjorat en comparació amb l'any passat i la pluja intensa que ha caigut durant la majoria de les nits de les festes de Sant Narcís ha perjudicat els ingressos de la gran majoria de barraques.

Gener ha criticat la "criminalització" que l'Ajuntament ha fet amb les tres barraques que els Mossos d'Esquadra van enxampar venent alcohol a menors, la barraca del grup d'Atletisme Girona, UGT i el GEiEG. El secretari ha defensat que els diners que les barraques obtenen durant aquests dies "retorna a la societat" ja que tots els locals estan dirigits per entitats culturals sense ànim de lucre i la gent que hi treballa són voluntaris.

Gener subratlla que per les barraques acostumen a passar un total de 100.000 persones i els 4 casos de venda d'alcohol a menors no arriba "ni a un 0,1 per cent del total". El secretari de la comissió de la Copa ha volgut destacar és difícil controlar totes les persones que demanen begudes durant la nit i remarca que, tot i els "errors" comesos, les entitats tenen "molta cura" i demanen el carnet d'identitat.

Finalment, la comissió demana més ajuda a l'Ajuntament de Girona per poder fer front a aquesta problemàtica ja que tal i com ha detallat Gener, no són "els únics responsables". El secretari considera que les barraques i les fires de Girona van molt més enllà del debat "alcohol sí o alcohol no" i reivindiquen que les fires i les barraques tenen " molts aspectes positius".