La venjança del socialisme a 'Truca un inspector'

Josep Maria Pou porta al Temporada Alta un text britànic dels anys 40 en plena vigència

Una família benestant londinenca, els Birling, es troba reunida a taula per celebrar una gran notícia. La pubilla de la casa, Sheila Birling, es casarà amb el jove Gerald Croft, també provinent de l'aristocràcia empresarial de la ciutat. El cap de família, Arthur Birling, es mostra satisfet per la nova i posa com a exemple a la solidesa de les seves vides comparant-la amb la d'un vaixell que creuarà l'atlàntic fins als Estats Units dintre de pocs dies. Efectivament aquell no és altre que el Titanic i, al igual que l'embarcació, les seves vides donaran un tomb inesperat.

John Boynton Priestley, un socialista declarat, va escriure als anys 40 aquesta obra com una eina alliçonadora i moralista per increpar de forma velada a la societat benestant britànica. Elevades dosis de suspens, humor i molta reflexió, han valgut a Priestley per redactar una trama sorprenent amb la figura d'un inspector de policia brillant i intrigant alhora. La mateixa Agatha Christie hauria subscrit cada línia del text que, com les bones narracions de l'escriptora de novel·la negra, compta amb un final sorprenent.

Josep Maria Pou dirigeix i protagonitza magistralment una trama que progressa de forma calculada i amb la precisió d'un rellotge suis. Tot plegat pensat perquè l'espectador percebi el missatge de forma clara, sense aclaparar-se pel suspens present des de l'arribada de l'inspector Goole. La història, un judici a les classes socials assentades sobre la hipocresia i la doble moral que només tenen en compte els diners, conté frases per a la posteritat. Una d'elles, amb gran significat i que brota dels llavis de Pou resa: "No vivim sols. Tots formem part d'un sol cos. Soms responsables els uns dels altres".

"Truca un inspector" es pot veure de nou avui a les sis de la tarda i a les nou del vespre. La darrera funció tindrà lloc demà diumenge a les sis de la tarda. Es poden comprar les localitats que resten lliures al Servicaixa.