Més de 400 nedadors participen en el primer bany de l'any a la platja de Sant Feliu de Guíxols

El participant més jove ha estat un nadó de dos mesos

Cada cop són més els que volen donar la benvinguda al nou any d'una manera original. Alguns opten per fer-ho remullant-se al mar, tot i les baixes temperatures. Un dels indrets de Catalunya on la tradició està més arrelada és a Sant Feliu de Guíxols. Aquí fa més de 20 anys que un grup d'amics va començar a organitzar l'acte, que a hores d'ara ja aplega centenars de persones vingudes d'arreu.

Aquest u de gener del 2020 l'esdeveniment, organitzat per l'Aquàtic Club Xaloc, el Centre Excursionista Montclar i amb la col.laboració de l'Ajuntament, ha reunit més de 400 persones. La més jove, un nadó de només dos mesos i la més gran, una dona de 99 anys. A la una en punt, s'ha llençat un petard i els participants s'han llençat ràpidament a l'aigua entre crits i somriures. No era per menys. La temperatura del mar estava, segons els organitzadors, a uns 14 graus i bufava un lleuger vent de garbí, habitual a la zona.

Això no ha impedit que els assistents nedessin fins alguna de les tres boies que s'hi han instal·lat a diferents distàncies. La primera –i la novetat- una situada a uns vint metres i "dedicada a aquells que no estan tant acostumats a nedar- amb un caganer. La segona, una mica més allunyada, amb un arbre de Nadal flotant i la darrera amb dues ampolles de cava que els primers en arribar s'han pogut endur de trofeu.

"És un moment bonic"

Molts fa anys que hi participen i tenen clar que ho continuaran fent. És el cas de la Pilar Gázquez, per a qui la remullada del primer dia de l'any ja s'ha convertit gairebé en un ritual. "Jo ja sóc assídua i és molt bonic perquè veus que la gent està animada i et coneguts, t'ho passes bé", assegura. A la Pilar no li fa por la temperatura. "No està tan freda, tot està al cap", insisteix. També l'Unai ho considera una cita obligada. Ja hi ha participat en altres edicions i es mostra convençut que hi tornarà l'any que ve, tot i que admet que l'aigua "està una mica freda".

Per entrar el calor, els organitzadors ofereixen als nedadors quan surten de l'aigua caldo, xocolata calenta i coca.

Enguany s'ha repetit la tradicional fotografia de família cinc minuts abans de començar l'acte a peu de sorra.