L'ACA para la dessalinitzadora de la Tordera i els municipis comencen a buscar aigua als aqüífers

Diu que la mesura d'estalvi ja s'estudiava des de fa un any i mig i que beneficiarà el nivell dels pous

La planta té capacitat per produir 20 hectòmetres cúbics i en cas de necessitat pot abastir les necessitats del sud de la Selva, incloent Tossa, Lloret i Blanes, i el Maresme Nord (400.000 persones a l'estiu) i l'àrea metropolitana de Barcelona.

L'entitat Natura Maresme ja ha criticat la mesura, recordant l'alt cost que va suposar la construcció i posterior ampliació de la dessalinitzadora, i ha demanat que s'apliquin criteris sostenibles en la gestió de l'aigua.

Reducció d'activitat al Llobregat

A més de la de la Tordera, l'ACA també ha reduït l'activitat de l'altra dessalinitzadora en funcionament a Catalunya, la del riu Llobregat, que només funciona al 10% de la seva capacitat, segons han explicat fonts de l'ens gestor de l'aigua.

A més a més, la depuradora del mateix riu, que aportava aigua per frenar la salinització de l'últim tram del delta i garantia el cabal mínim també ha vist reduïda la seva activitat. La depuradora segueix funcionant al mateix nivell pel que fa a la depuració d'aigües residuals, però s'ha aturat pel que fa a la reintroducció d'aigua al curs baix del riu per garantir un cabal ecològic i als pous per intentar impedir l'entrada d'aigua de mar als aqüífers. Fonts de l'ACA han explicat que les pluges de l'últim any han permès tenir "bones reserves" als aqüífers, i la reintroducció d'aigua ja no es farà de manera contínua. Els pous segueixen actius perquè en cas de necessitat es pugui recuperar la introducció d'aigua dolça regenerada.