Temporada Alta estrena el musical 'Aquests 5 anys' sobre una intensa relació de parella

Per primera vegada s'interpreta dalt d'un escenari en català i en anglès amb les veus de Daniel Anglès i Julie Atherton

La història es basa en el primer matrimoni fracassat de l'autor novaiorquès que va estrenar el muntatge a Chicago l'any 2001 i un any més tard va arribar a l'Off-Broadway. Des de llavors s'ha convertit en un musical de culte que s'ha representat arreu del món.

Ara, arriba per primer cop als escenaris combinant cançons en català i l'anglès, una fórmula que permet explicar de forma metafòrica la incapacitat de dues persones per comunicar-se. Segons Anglès, és com quan dos amics que són parella t'expliquen les dues visions d'un mateix problema, "el jugar amb els dos idiomes potencia aquesta dualitat", explica.

Per Julie Atherton, la combinació dels dos idiomes és "preciós" i al mateix temps "molt romàntic" i apunta que si l'espectador només domina una de les dues llengües només podrà captar una part de la història i això també ho fa interessant.

Una peça "dura"

El director de la companyia El musical més petit nega que sigui un muntatge ensucrat i assegura que és una peça "tràgica" i "dura" perquè es viuen moments molt "naïfs" com ara l'enamorament dels personatges però el públic ho rep sabent que la història acaba malament. Per altra banda, també apareixen fragments "foscos" i "durs" com és la infidelitat i el trencament de la relació i per tant en tot moment hi ha present la "doble lectura".

El muntatge parla de la història d'amor de Jamie, un escriptor d'èxit, i la Cathy, una eterna aspirant d'actriu, que comencen en moments molt similars amb unes expectatives professionals, però ell es desmarca quan es converteix d'un dia per altre en un autor famós. Això provoca un conflicte, basat en les diferències d'estatus social, que fa que hi hagi unes "desconnexions" molt fortes. Tampoc hi ajuda la dependència que la dona té envers ell, de qui sent una gran fascinació, i això acabarà allunyant-lo d'ella.

Una peculiar estructura narrativa

L'espectador coneixerà els detalls de la relació amb la combinació de moments diferents de la història. Així, la Cathy explica la seva part des del moment del trencament fins a l'inici mentre que en Jamie ho fa en ordre cronològic, des que es coneixen fins a la separació. Els dos personatges només es troben a la meitat de la funció coincidint en el moment del casament.

Daniel Anglès i Julie Atherton són dos noms consolidats en el món del teatre musical a Barcelona i a Londres, respectivament. Després de coincidir en el concert que l'actriu i cantant britànica va oferir a Barcelona l'any passat on van actuar junts, es van adonar que tenien punts en comú i van decidir treballar en aquest musical de petit format. Casualment, els dos l'havien interpretat en els seus respectius països i ara tornen a donar vida als personatges en un mateix escenari.

'Aquests 5 anys/The last 5 years' s'estrena al Teatre de Salt el pròxim 1 de novembre per després veure's a l'Auditori de Barcelona en una única funció el 3 de novembre.