Jordi Pujol assegura que Catalunya 'ha de fer un acte d'afirmació rotunda' el 20-N

Artur Mas fa una crida a pensar amb les generals com si fossin les eleccions municipals o les del Parlament

Segons l'expresident, allò que ha de preocupar més la militància davant les eleccions generals "no és si el PP traurà o no majoria absoluta". Jordi Pujol ha admès que, tot i que això posaria "les coses més difícils", el que ha de centrar ara l'atenció és veure quin resultat electoral hi haurà a Catalunya.

L'expresident de la Generalitat ha avançat que, si CiU no fa un paper "brillant" a les urnes, la capacitat del país "de fer pressió per obtenir objectius bàsics minvaria molt". Pujol ha desitjat que "tant de bo ningú obtingui majoria absoluta" als propers comicis del 20-N (en referència als populars) i ha tornat a insistir en què "el més important és que Catalunya faci un acte d'afirmació rotunda i demostri que hi ha capacitat de rebuig i resistència".

Si això es dóna, l'expresident ja ha avançat que el Congrés dels Diputats farà cas al país i es podrà lluitar, fins i tot, contra una hipotètica aliança entre el PP i el PSOE a l'hora de portar el pacte fiscal a Madrid. "Si nosaltres presentem el pacte fiscal al PP i els socialistes el rebutgen, perquè anar contra Catalunya dóna resultat, aleshores si als populars els hi interessa també s'hi posaran en contra; però si veuen que Catalunya va de debò, potser no ho faran", ha assegurat Jordi Pujol.

Per a l'expresident, a més, a l'hora d'anar a les urnes, Catalunya ha de posar damunt la taula tres aspectes als quals no pot renunciar. "Un és l'economia, l'altre tenir un país cohesionat i el darrer, la defensa de la identitat", ha dit Jordi Pujol. I ha afegit: "I no podem renunciar a res".

D'altra banda, l'expresident de la Generalitat també ha fet un toc d'alerta a l'hora d'encarar les relacions amb Madrid. Jordi Pujol ha assegurat que "si el pacte fiscal no funciona", no hi haurà "més arguments" per defensar el model de les autonomies.

Per últim, l'expresident de la Generalitat ha instat els militants a anar a buscar els vots "un a un" i a explicar a la ciutadania que, el proper 20-N, Catalunya "és viva, forta i no es vol deixar trepitjar". Jordi Pujol ha assegurat que, d'aquesta manera, CiU sabrà guanyar-se el seu tercer diputat a Girona.

Tancar el cicle

Jordi Pujol i Artur Mas han participat aquest divendres a l'acte polític de precampanya que CiU ha organitzat amb motiu de l'inici de les Fires de Girona. Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat ha ressaltat que el proper 20-N es "tancarà un cicle" electoral que es va engegar amb les eleccions al Parlament i va continuar amb les municipals del maig.

Per això, Artur Mas ha instat la militància de CiU a concebre els propers comicis "amb la mateixa força" que en aquestes dues anteriors eleccions. "El 20 de novembre serà decisiu per defensar els atacs a la identitat i a la llengua, i per exercir amb força la nostra influència al conjunt de la política estatal", ha assegurat el president de la Generalitat.

"Si CiU té força a Madrid, Catalunya hi guanya", ha afirmat Artur Mas. Per últim, el president s'ha mostrat convençut que les comarques gironines contribuiran "de manera decisiva" i que, el proper 20-N, CiU aconseguirà els seus tercer diputat i senador per Girona.

Abans de l'inici de l'acte, que s'ha fet a l'Hotel Carlemany, Artur Mas ha estat rebut per una desena d'indignats, que l'han increpat. Els manifestants portaven unes pancartes en contra de les retallades a la universitat.