Sanitaris gironins es concentren contra el pla d'austeritat i qualifiquen 'd'injusta' la reducció de sous

Els metges i les infermeres es consideren víctimes ja que el nou pla fa pagar 'justos per pecadors'

L'aturada del personal de la sanitat pública a Girona ha concentrat una cinquantena de metges i infermeres a les portes de l'hospital Josep Trueta. Durant quinze minuts, les bates blanques i verdes s'han alternat amb fulletons de protesta i amb la pancarta que encapçalava la manifestació, on es podia llegir 'Menys retallades, més gestió'.

D'aquesta manera, els metges i infermeres gironins s'han sumat a les protestes contra el pla d'ajustament econòmic, adoptat arran de la crisi econòmica per reduir el dèficit públic. El portaveu del sindicat Metges de Catalunya ha qualificat 'd'injustes' les mesures d'austeritat plantejades a la sanitat pública, no només perquè toquen un sector que des de fa temps 'ha tingut pressupostos raquítics', sinó també perquè –com diuen- fa pagar justos per pecadors.

'Els metges i les infermeres no som culpables del dèficit públic', ha assegurat Vilaplana. I ha afegit: 'I ara, a més de carregar-nos amb el desencís del què suposa abaixar-nos sous un 5% o més, haurem d'aguantar una altra sèrie de retallades'. Els sindicats de la sanitat pública afirmen que les mesures d'austeritat repercutiran en la qualitat dels serveis.

'Sens dubte hi haurà reajustaments de personal i material', ha afirmat Vilaplana. En aquesta mateixa línia també s'ha pronunciat la delegada sindical de Satse a Girona, la infermera Montse Peña. 'Considerem que aquesta retallada és molt greu, perquè en els darrers anys ja arrosseguem escassetat de plantilles; ara, a més, haurem de suportar que no es puguin cobrir vacances o baixes perquè no hi haurà prou gent', ha critica Peña.

Millores de gestió

Els metges i infermeres que han pres part a la concentració de Girona han reclamat a l'Estat i a la Generalitat que, abans de reduir sous, millori la gestió de la sanitat pública. 'Hi ha moltes mesures que es poden prendre abans de tocar els salaris, com ara reduir càrrecs intermitjos', ha assegurat Montse Peña.

En aquest sentit, tant Metges de Catalunya com el Satse asseguren que són 'conscients' que cal aplicar mesures d'estalvi per superar la crisi, però que no poden acceptar 'que els principals culpables de la recessió rebin ajudes sostretes dels sous dels empleats públics'. Per això, el manifest que han fet públic els representants sindicals conclou que 'el sector sanitari és estratègic des del punt de vista social i econòmic i, per aquest motiu, no podem consentir retallades, quan es malgasten recursos en altres esferes'.

Tant els representants de Metges de Catalunya com del Satse a Girona han anunciat més concentracions si no se'ls fa cas.