Ryanair redueix a la meitat les destinacions que ofereix aquest hivern des de l'Aeroport de Girona

El nombre d'operacions setmanals cau un 63% respecte l'any passat

A partir d'aquest diumenge els passatgers que vulguin volar a o des de l'Aeroport de Girona amb Ryanair tindran la meitat d'opcions. Si l'hivern passat la companyia de baix cost oferia 46 destinacions, aquest hivern s'han reduït a la meitat, només 23. Ryanair ha complert així l'amenaça d'aplicar una dràstica reducció de l'activitat a Girona pel desacord entorn el nou conveni que s'ha de signar des de l'entrada del nou Govern de CiU. L'actual conveni té vigència fins el 31 de desembre però amb la planificació de vols que farà aquest hivern la companyia s'incompleix greument.

Al mes de juliol, el president de la companyia, Michael Cawley, ja anunciava que Ryanair reduiria a la meitat tant els vols com els avions en base que, efectivament, passaran de sis a tres. A més, el president de l'aerolínia ja augurava que aquesta retallada suposaria perdre la meitat dels passatgers (de 2,6 milions a 1,3 milions).

Les primeres retallades ja es van aplicar aquest estiu a l'aeroport gironí. La primavera de 2011 Ryanair va passar d'11 a 6 avions amb base a Girona, de 64 a 46 destinacions i les freqüències van caure de 748 a 388 operacions per setmana (48% menys). Aquesta decisió va afectar directament el nombre de passatgers que va caure de 4 milions a 2,3.

Ni Londres ni Madrid

Aquest estiu, Ryanair ja va liquidar la ruta Girona-Madrid. Aquesta era la connexió que més passatgers tenia i havia estat llargament reivindicada des del territori. Després de diferents intents fracassats, els avions de Ryanair registraven ocupacions elevades i, per tant, el vol era rendible per a la companyia. No obstant això, la companyia va decidir cancel·lar la ruta. Malgrat que en aquell moment una altra companyia, Spanair, es va interessar per recuperar aquesta connexió, encara no hi ha novetats al respecte.

Aquesta temporada d'hivern es produirà una altra pèrdua important per als usuaris de l'aeroport. Girona es queda sense cap connexió amb Londres tot i que Ryanair havia arribat a oferir vols a Luton, Stansted i Gatwick.

Aquest hivern també desapareix la connexió que Transavia havia establert amb Amsterdam la temporada passada. Es tractava de sis vols, tres dies per setmana. Per contra, la companyia Wizz Air Ukraine mantindrà el seu vol a Kiev -que es va començar a operar el 6 de setembre- durant tota la temporada d'hivern amb una freqüència de tres vols setmanals.

Com a novetats de la temporada, Ryanair estrena un vol a Manchester cinc dies a la setmana i un vol a la capital d'Estònia, Tallin, d'anada i tornada els dilluns i els dijous.

Les negociacions, congelades

Les negociacions entre la companyia Ryanair i les administracions -Generalitat, Cambra de Comerç i Diputació de Girona- estan en punt mort. El passat mes de juny, el secretari de Transports i Mobilitat, Ricard Font, va anunciar la decisió del Govern de converlar les negociacions amb la companyia Ryanair fins tenir la seguretat que allò que se signa finalment es compleix.

L'anunci de Ryanair de marxar de l'Aeroport de Reus (tenia contracte signat fins el 2013 però marxarà aquest diumenge) i el fet de què s'hagi incomplert el conveni vigent a Girona feia sospitar el Govern que la companyia podria no complir futurs acords.

Font va explicar que Ryanair havia refusat la darrera proposta de 11,5 MEUR per a quatre milions de passatgers transportats anualment i, per contra, l'elevava a 15 MEUR per a només tres milions de passatgers. Per a la Generalitat la xifra era "desorbitada".

Un cop molt dur per al sector hoteler gironí

El president de l'Associació d'Hosteleria de Girona i Radial, Xavier Nicolazzi, ha explicat que des del gremi ja es coneixien les reduccions que l'empresa Ryanair volia realitzar en el nombre de destinacions però tot i així, ha destacat que aquest fet provocarà que Girona perdi molta força "turísticament parlant". Nicolazzi alerta que aquesta notícia "suposa un cop molt dur" per a tot el sector turístic i hoteler de la demarcació. Segons el president, aquest any ja s'ha reduït en un 20% l'ocupació dels hotels en comparació amb l'any 2007 i 2008, un fet que pot ser degut, en gran part, a l'actual situació de crisi econòmica. Des de l'Associació d'Hosteleria de Girona i Radial, Nicolazzi, ha volgut destacar els esforços que des de l'Ajuntament de Girona, el Patronat de Turisme de Girona i la Generalitat s'estan portant a terme per promocionar la ciutat de Girona com un punt turístic de primera categoria mundial. Nicolazzi ha assegurat que és "la primera vegada que les administracions treballen conjuntament amb l'Associació per potenciar el turisme" tot i que demana a la Generalitat "més diàleg" perquè es mantinguin les destinacions que ofereix Ryanair a l'aeroport de Girona.