Els canadencs 'Les set doigts de la main' ironitzen amb les obsessions de la ment a 'Psy'

L'estil de la companyia de circ s'allunya del gran referent canadenc, Cirque du Soleil

'Psy' és un dels tres espectacles de circ "contemporani" -en paraules del director artístic, Salvador Sunyer- que enguany programa el Festival Temporada Alta. La companyia 'Les set doigts de la main' representa la quota canadenca d'aquest gènere.

La seva procedència demostra un cop més que el Canadà és un dels països del món amb una tradició de circ més arrelada. A nivell mundial la marca del Cirque du Soleil és sens dubte la més coneguda, però el nombre de companyies que es dediquen al circ al Canadà és elevat i no necessàriament similars al model grandiloqüent del gegant canadenc.

Això sí, la presència del Cirque du Soleil en aquest país és tan gran que, de fet, set dels fundadors de la companyia 'Les set doigts de la main' havien militat prèviament en aquesta factoria del circ.

Un estil propi de fer circ

Els tres representants de la companyia que aquest dijous han presentat l'espectacle 'Psy' han evitat criticar l'estil del Circ du Soleil, però en canvi han reivindicat un estil propi, més atent a la personalitat de cada un dels artistes i amb un format de proximitat.

'Psy' proposa un viatge a través de visions distorsionades, somnis, obsessions, records segmentats, fòbies... Encarnades una a una per un personatge diferent, cadascú dels quals s'expressa mitjançant una disciplina circense. Trapezi fix, equilibri de mans, malabarisme (en grup), salts a la bàscula, perxa xinesa o llançament de ganivets, són algunes de les especialitats que es mostren a l'espectacle.

Més enllà de les interpretacions individuals de cada artista, el muntatge també inclou col·laboracions entre ells i dos números col·lectius amb elements textuals. El primer, a l'inici de l'espectacle, és un exercici d'enumeració de les diverses patologies mentals ordenades a raó del percentatge de població que les pateix. El segon, una representació d'una sessió de teràpia de grup en la qual cada integrant es presenta a sí mateix.

La companyia canadenca va néixer l'any 2002, i l'espectacle 'Psy' fa ja dos anys que gira pel món. A Catalunya, però, encara no s'ha pogut veure mai. El 28 i 29 d'octubre l'espectacle desembarca al Teatre Municipal de Girona, dins del Festival Temporada Alta.