Tractorada de 40 vehicles al Puig de les Basses per reclamar ''els drets i llibertats del país''

A l'acte d'UP s'hi han sumat manifestants reclamant llibertat per Bassa

Una hora més tard del que estava previst han arribat a Puig de les Basses els prop de 40 tractors que s'han mobilitzat aquest dissabte per reclamar la llibertat dels presos independentistes i una sortida política al conflicte català.

De fet, un grup petit ha arribat més aviat, però el gran gruix s'ha fet esperar, ja que alguns pagesos han anat amb retard al punt de trobada, Santa Llogaia d'Àlguema. Des d'allà, i escoltats pels Mossos d'Esquadra, han enfilat cap a la presó alt-empordanesa fent sonar els clàxons i lluint banderes i pancartes exigint la llibertat dels presos independentistes.

El camí ha servit perquè molts conductors francesos se sorprenguessin amb la protesta i fins i tot algun manifestant s'ha acabat afegint amb el seu cotxe particular a la marxa. Un cop a la presó, els Mossos han reservat un espai on s'han col·locat els tractors just al costat de l'aparcament habitual.

Des del centre penitenciari on està reclusa Dolors Bassa, el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha reivindicat la mobilització per evitar que l'estat espanyol "conculqui els drets i les llibertats del país" i ha deixat clar que "seguiran mobilitzant-se" fins a que es doni "una sortida política al conflicte".

En aquest sentit, Caball aposta per un nou referèndum. "Hem de permetre dir al poble de Catalunya què vol ser, i continuarem sortint com hem fet avui les vegades que facin falta", ha etzibat Caball.

De tot arreu

La tractorada gironina ha recorregut totes les comarques. Des de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) han sortit dos vehicles equipats amb estelades i pancartes en favor dels presos independentistes a tres quarts de nou del matí. A la mateixa hora des del Polígon Industrial de Riudellots de la Selva (Selva) sortien diversos vehicles més.

A les deu ho han fet a la Canya (Garrotxa) un grup de tractors més que han arrencat en direcció Figueres. A la mateixa hora, des d'Ullà i Verges (Baix Empordà) en sortien una quinzena també enfilaven cap a la capital de l'Alt Empordà. De fet, aquestes dues comarques han estat les que han aportat més vehicles, en bona part per la proximitat amb la presó.

Tots plegats s'han trobat a Vilamalla i Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà) pels volts del migdia. D'allà han recorregut els vuit quilòmetres fins a la presó on està Dolors Bassa per l'N-II i s'han trobat amb la resta de manifestants, i amb molts conductors – majoritàriament francesos – que se sorprenien al pas dels tractors.