Girona aprova els pressupostos del 2020 amb els vots de JxCat i Guanyem Girona

La resta de grups de l'oposició carreguen contra l'acord

L'Ajuntament de Girona ha aprovat aquest divendres a la tarda els pressupostos municipals per al 2020 amb els vots de l'equip de govern (JxCat) i el suport de Guanyem Girona.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha destacat que de cara a l'any vinent han "prioritzat el dia a dia de la ciutat i el seu benestar".

Per la seva banda, el portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, ha afirmat que l'acord era per "afrontar els reptes més urgents" i ha culpat a ERC de no haver donat suport al govern d'esquerres que volien liderar. Per contra, la resta de grups a l'oposició ha votat en contra dels números presentats per JxCat i ha criticat la falta d'inversió social.

La regidora d'Hisenda ha destacat que el proper any s'aprovarà "un nou contracte de manteniment" pels edificis públics com ara les escoles gironines, biblioteques o instal·lacions esportives. El nou contracte tindrà un cost de 900.000 euros que anirà acompanyat d'un altre contracte de 600.000 euros més per millorar les cobertes i drenatges d'aquests edificis.

A banda, Planas ha destacat la partida de mig milió d'euros per a renovar la flota d'autobusos de TMG. Aquesta partida l'ha emmarcat en un conjunt de polítiques centrades en la "lluita contra el canvi climàtic" que vol tirar endavant el consistori gironí.

Sobre inversions concretes, aquest 2020 l'Ajuntament destinarà 329.000 euros en la rehabilitació de l'antic Cinema Modern, que aquest any ja s'han començat les obres per convertir-lo en un nou equipament cultural. A més, hi ha una partida de 100.000 euros per a l'inici de les obres de la nova comissaria de Policia Municipal de Girona al barri de Santa Eugènia.

Sobre aquest conjunt de mesures, el portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, també ha volgut destacar que han negociat diversos projectes que afecten als barris de la ciutat que "havien estat desatesos" com ara Sant Narcís, les Pedreres o la Devesa. Salellas, a més, ha remarcat que al govern de la ciutat "li falta una marxa, projecte i ambició" i per això han decidit negociar els pressupostos amb ells.

De tota manera, aquest acord no ha estat ben vist per la resta de grups de l'oposició. Per una banda, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha criticat que Guanyem Girona hagi donat "l'oportunitat" al govern de "tirar endavant" amb el seu pla de govern que va presentar recentment. Paneque també ha retret a Salellas que hagués donat suport a l'increment del 10% de l'IBI. "D'una força d'esquerres s'espera que aquest increment sigui progressiu", ha afegit Paneque, "però no és el cas".

Per la seva banda, el portaveu d'ERC a Girona, Quim Ayats, ha afirmat que han "perdut la confiança amb el govern" municipal i per això han optat per votar en contra dels comptes. El republicà ha recordat que "no podíem obrir la carpeta del 2020 sense tancar la del 2019", en referència als incompliments de diversos acords entre les dues formacions per facilitar la investidura.

Ciutadans també ha retret al govern municipal la seva manca de negociació. El seu portaveu, Daniel Pamplona, ha assegurat que la intervenció de la regidora d'Hisenda en el plenari havia estat "més extensa i clarificadora" que en la primera reunió amb la formació taronja. Per això, Pamplona creu que JxCat ja "tenia un soci clar i definit" amb qui negociar els pressupostos i aquest divendres han fet "un teatret" per escenificar l'acord amb Guanyem Girona.

Els pressupostos s'han aprovat de forma inicial amb el vot afirmatiu dels nou regidors de JxCat i els sis de Guanyem Girona i els dotze vots en contra de la resta de formacions (sis del PSC, quatre d'ERC i 2 de Cs).