Interior donarà poder als alcaldes per decidir si un bar o una discoteca ha de tancar abans

El Govern prepara un ordre que estableix horaris diferents segons les festivitats i els ajuntaments podran reduir-los

Després dels aldarulls d'aquest estiu a Lloret de Mar, l'alcalde va demanar al Govern que les discoteques poguessin tancar abans en un intent de reconduir l'oci nocturn al municipi. Els horaris de tancaments els marca la Generalitat i la llei actual (del 2007) estipula que els ajuntaments poden variar l'horari de tancament d'un local concret o dels locals d'una zona només mitjançant una resolució motivada. Les causes poden ser, per exemple, molèsties als veïns per manca d'insonorització. Ara bé, la llei no permet aplicar aquesta reducció a tot el municipi ni tampoc que es faci sense justificar.

Segons ha explicat el conseller d'Interior, Felip Puig, el Govern treballa en una modificació de l'ordre d'horaris que ha de dotar de més poder els ajuntaments per decidir les hores de tancament del seus locals d'oci nocturn. El conseller ha avançat que la modificació estarà llesta a final d'any i que permetrà als alcaldes decidir si volen que els locals del seu municipi tanquin abans del què estipula la llei.

Entre d'altres, la modificació també ha de permetre regular de diferent manera els horaris segons l'època de l'any. Per això, el nou ordre recollirà quines ampliacions horàries -sempre estipulant un màxim- es poden fer per festivitats com cap d'any, Sant Joan o els mesos d'estiu. Fins ara, havia de ser el sector de l'oci nocturn qui demanés una ampliació horària a la delegació del Govern, que li havia d'autoritzar si ho creia oportú. Ara, aquesta ampliació horària serà automàtica.

Lloret ho aplicarà els mesos de juliol i agost

Puig ha explicat les modificacions en els horaris dels locals d'oci nocturn en el transcurs d'unes jornades sobre turisme a Lloret. L'alcalde del municipi, Romà Codina, ha avançat que pensen fer ús d'aquesta modificació però que només ho aplicaran durant els mesos de juliol i agost, quan Lloret multiplica per quatre la seva població i acull molts joves que surten de festa.

Segons ha avançat l'alcalde, la voluntat de l'ajuntament és aconseguir que els propietaris de locals i discoteques es posin d'acord i pactin un tancament progressiu dels locals i que es vagin fent rotacions perquè cap propietari surti perjudicat. Ara bé, si no s'aconsegueix aquest acord, Codina es reserva la potestat de poder dictar que els locals d'oci nocturn tanquin abans durant els mesos d'estiu. "A l'hivern no tocarem res perquè no volem que els nostres joves hagin d'agafar els cotxes per anar a d'altres pobles de marxa perquè a Lloret tot tanca abans", ha manifestat.

L'alcalde també ha denunciat que la majoria de discoteques no apliquen la part de la normativa que estableix que han d'encendre les llums mitja hora abans del tancament per tal que els clients puguin sortir de manera tranquil·la i esglaonada o per donar temps a acabar les consumicions. Codina ha detallat que quan arriba l'hora de tancament, molts locals obren llums i fan sortir a tothom de cop. "Volem ser estrictes i fer que s'obrin les llums mitja hora abans", ha afirmat.

El sector demana que només es redueixin horaris en casos puntuals

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm) ha alertat que aquesta modificació que dóna poder als alcaldes per decidir horaris no es pot aplicar de manera general. "Demanem que sigui per casos puntuals i molt justificats", ha afirmat el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas. Des de la patronal del sector, asseguren que no es pot fer tancar abans els locals per aldarulls que passen fora de les discoteques i que només es pot aplicar si hi ha deficiències en la discoteca o si un local concret no compleix les normatives.

Boadas ha demanat, a més, que qualsevol ajuntament que vulgui modificar els horaris de tancament necessiti presentar un informe vinculant d'una administració superior -ha citat el Departament de Territori i Sostenibilitat o el d'Interior- per tal que s'aprovi.