ERC de Girona dona l'esquena a JxCat i votarà en contra dels pressupostos

El seu vot no és necessari per aprovar els comptes

"Hem perdut totalment la confiança en aquest govern municipal". Ras i curt. El portaveu d'ERC, Quim Ayats, assegura que el seu grup no donarà suport als pressupostos del 2020 perquè veu com JxCat "no té voluntat ni dona garanties" de complir compromisos. I que això repercuteix directament damunt la ciutadania.

D'entrada, ERC recorda a l'equip de govern "que no es pot obrir la carpeta del 2020 sense abans tancar la del 2019". Ho fa en referència a allò que van pactar els republicans a canvi d'abstenir-se amb els comptes d'aquest any i permetre que s'aprovessin. En total, eren set projectes, dels quals n'hi ha cinc que "ni tan sols s'han iniciat", recorda Ayats.

En concret, l'inici de les actuacions al Pla de les Pedreres, un pla de xoc a la Devesa, la redacció del projecte del nou centre cívic de Montjuïc, l'adaptació dels parcs infantils a criteris d'accessibilitat i engegar una nova línia de bus que connecti els campus de la UdG. "No és una obsessió amb els acords del 2019, sinó amb el compliment dels compromisos amb els veïns i entitats", subratlla Quim Ayats.

Però no només això. El portaveu d'ERC també critica que JxCat ni tan sols ha tirat endavant altres projectes que el mateix equip de govern "havia publicitat". I dins aquest paquet, hi inclou el nou pont del carrer del Carme, la reforma del pont de l'Areny, el projecte de Punta del Pi, el parc Mas Masó, la cruïlla del tennis o la biblioteca de la Casa de Cultura.

"De l'antiga convergència"

"L'equip que lidera Marta Madrenas ha faltat a la paraula, i això ha comportat una pèrdua absoluta de confiança per part nostra", assegura Quim Ayats. Entrant ja a fons amb el pressupost d'aquest 2020, ERC de Girona assegura que els comptes són "continuistes" i reprodueixen "el model de l'antiga convergència". "És un pressupost que mira enrere", subratlla Ayats.

A més, els republicans també lamenten que els comptes no recullin propostes que ERC va posar damunt la taula. Entre aquestes, un aparcament tancat per a bicicletes, un Pla Local en Seguretat, la redacció del Mapa de la Pobresa, l'increment de places de residència per a estudiants o un calendari per millorar la il·luminació dels carrers més foscos.

"Un pas enrere"

ERC també discrepa obertament d'una de les partides que s'ha venut com un "èxit": els 500.000 euros que es destinaran a comprar habitatge, un dels eixos de l'acord entre JxCat i Guanyem. "Nosaltres ho veiem com un pas enrere, perquè fa tan sols un any l'equip de govern havia posat 2 MEUR sobre la taula per comprar habitatge", diu Ayats, en referència a la convocatòria pública que finalment va quedar deserta.

D'altra banda, Ayats critica que, tot i que no se'ls hagi exclòs de la negociació, l'equip de govern des d'un principi hagi parlat "directament" amb "un sol grup polític" (en referència a Guanyem, amb qui han tancat l'acord). I per acabar, el portaveu republicà llança un advertiment a JxCat, demanant-li que compleixi els seus compromisos "Hem perdut la confiança, i ara tenen un any per demostrar-nos que no volen fer les coses, sinó que les fan", conclou.

La decisió d'ERC Girona de votar en contra el pressupost del 2020 suposa, a més, un gir respecte el sentit de vot que els republicans havien mantingut fins ara en aquelles votacions importants. Perquè tant amb el cartipàs com amb les ordenances, van votar a favor.