Els treballadors municipals de Girona reclamen els salaris d'abans de les retallades

L'han convocada els cinc sindicats que tenen representació al consistori

Les cinc seccions sindicals que tenen representació a l'Ajuntament de Girona - la Intersindical-CSC, CCOO, UGT, CSIF i SPL-ME- han convocat una protesta davant de l'edifici aquest dijous al migdia. Uns 150 treballadors amb cassoles i xiulets han expressat el seu descontentament amb pancartes que deien 'Recuperem els nostres drets' i s'ha llegit un manifest.

Una de les portaveus sindicals, Maite Vallejo, ha denunciat una situació de "bloqueig" i de "manca de negociació" amb els representants del consistori. Una de les principals reclamacions és que es reverteixin les retallades laborals que es van aplicar el 2012. Unes retallades que, segons ha denunciat, el consistori no ha restituït malgrat haver signat un document on es comprometia a fer-ho més endavant quan la situació ho permetés. "No ens podem refiar ni dels compromisos signats pel propi ajuntament", lamentava Vallejo. En aquell moment l'alcalde era Carles Puigdemont.

Els representants sindicals han admès que han recuperat la jornada de 35 hores setmanals però reclamen que es recuperin altres aspectes, com són els tres dies d'assumptes propis que els van retallar (en tenien 9 i ara s'han quedat amb 6). D'altra banda, han subratllat que hi ha temes pendents des de fa anys i que cal abordar com l'elaboració d'un estudi de riscos psicosocials (denuncien que hi ha treballadors que estan de cara al públic que han arribat a patir agressions) i la revisió de la valoració de llocs de treball. "Som a finals d'any i l'Ajuntament no ha revisat cap de les fitxes sol·licitades", afirmen.

També demanen poder tenir un "paper actiu" en la confecció de les bases d'oferta pública per poder reduir la "precarietat laboral" d'alguns treballadors que no són funcionaris. "Que les persones que fa molts anys que tenen un contracte precari, se li valori el temps i no s'ho hagi de jugar tot en una prova", reclamen.

Els cinc sindicats reclamen que els treballadors que encara no són funcionaris puguin adquirir aquesta categoria. "Hi ha brigades i altres col·lectius que tenen por a ser externalitzats" amb contractes precaris, han explicat. Actualment, l'Ajuntament de Girona té més de 1.200 treballadors, dels quals 1.070 estan en plantilla i la resta, contractats en programes.

Els representants han demanat una reunió amb l'alcaldessa, Marta Madrenas, i esperen que es desencalli la situació amb un "canvi d'actitud" i una voluntat real de negociar. En cas contrari, avisen, continuaran mobilitzats.