Salt apuja un 3,5% les taxes municipals i cobra per tenir animals domèstics

El consistori es declara població lliure de desnonaments i demana que l'embargament d'una propietat saldi el deute amb el banc

"És evident que apujar les taxes no ens fa cap il·lusió", ha afirmat l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé (CiU) que argumenta, però, que és necessari fer-ho per poder mantenir els serveis municipals que presten als ciutadans. De fet, Casellas ha explicat que el 2011 van prorrogar les ordenances fiscals del 2010 i que, per tant, no hi ha hagut cap augment al llarg d'aquest temps durant el qual l'IPC ha augmentat en més d'un 5%.

Per aquest motiu, l'equip de govern ha portat a aprovació del ple d'aquest dilluns les modificacions a les ordenances fiscals per a l'exercici de l'any vinent, el 2012. Uns canvis que arriben en un moment econòmic que el tinent d'alcalde ha qualificat de "complicat" en el qual tant ciutadans com administracions han de fer un "esforç fiscal" per mantenir serveis mentre hi ha una davallada dels ingressos. Tot i això, consideraven que augmentar un 5% de cop era "massa" i, finalment, han augmentat algunes taxes mentre que apliquen bonificacions i canvis en d'altres.

Una de les taxes que més apugen és la d'escombraries. L'alcalde, Jaume Torramadé, ha afirmat que el cànon d'incineració ha incrementat molt, prop d'un 20%, i que els consistoris no ho poden assumir sense que els veïns paguin més. En concret, augmenten un 5% la taxa per a la recollida i gestió de les deixalles dels domicilis i un 7% per als comerços. Una altra taxa que incrementa és la del cementiri, un 5%, i la de l'IBI, un 3,5%.

El consistori també ha elaborat una ordenança nova de tinença d'animals que obligarà els propietaris d'animals domèstics a incriure'ls en un cens municipals, mantenir-los amb les condicions de salubritat adequades i pagar una quota anual d'uns 20 euros en matèria de protecció, control i vigilància d'animals. Per contra, apliquen algunes bonificacions en taxes com, per exemple, un descompte del 50% en els comerços que facin millores.

El partit de govern, CiU, i també els de l'oposició PSC, IpS, PxC i els dos regidors del grup mixt han aprovat per 19 vots aquest punt de l'ordre del dia. L'únic vot en contra ha estat el del regidor del PP argumentant que en moments de crisi és contraproduent afegir pressió fiscal en els ciutadans.

Lliure de desnonaments

Des d'aquest dilluns Salt s'ha afegit a les poblacions declarades lliures de desnonaments. Ho ha fet aprovant una moció que lamenta l'increment dels processos d'execució de crèdits hipotecaris que acaben amb una família sense habitatge. En el text, també demanen als Jutjats de Girona que faci arribar mensualment a l'Oficina Local d'Habitatge una relació dels processos judicials que podrien finalitzar amb desnonament. A més, també insta a reformar la llei perquè es consideri saldat un deute hipotecari amb l'embargament de la propietat.

Una de les regidores socialistes s'ha excusat del ple perquè acaba de ser mare i, per això, en la primera ronda de votació la moció ha acabat amb 10 vots a favor (grup mixt, PSC i IpS) i 10 en contra (CiU, PP i PxC). En segona ronda, l'alcalde s'ha abstingut i, per això, la moció ha quedat finalment aprovada.