'Els viatges de Lina Bögli' retrata una fugida, l'amor i la independència personal

L'obra dirigida per Christoph Marthaler s'estrena demà en el marc de Temporada Alta al Teatre de Salt

L'actriu Catriona Guggenbühl, protagonista de l'espectacle, ha explicat que l'obra, que és basta en la realitat, tracta de Lina Bögli, suïssa de 30 anys que era filla de camperols i va treballar d'institutriu i després es va formar com a mestre i va decidir viatjar 10 anys per conèixer el món. "Nosaltres el que vam fer va ser llegir els seus diaris i varem descobrir que el motiu de que marxés va ser que es va enamorar d'un oficial polonès que li va demanar matrimoni i per fugir d'aquest amor ella va emprendre aquest viatge per oblidar-lo". Segons Catriona, aquesta part de la història no surt al llibre que ella va escriure, sinó que és un fragment que van poder llegir en els seus diaris personals. "Sabem que 10 anys més tard quan va tornar just el dia que arribava es va trobar l'oficial polonès li demanava matrimoni, però ella va decidir que no havia viatjat 10 anys pel món per ara casar-se", ha apuntat.

Guggenbühl creu que aquesta "fugida no és un signe de covardia, ja que el problema que tenien per casar-se era que no disposaven dels diners per fer-ho i ella no tenia ganes de casar-se i volia ser autònoma". De fet, ha explicat, va decidir viatjar 10 anys i només disposava d'uns diners pel seu primer viatge en vaixell. "Ell havia decidit anar endavant tot i que se sentís amb alguns de llocs on havia arribat".

L'actriu ha remarcat que el llibre està escrit en forma de cartes i la dificultat va ser escollir les cartes que es posaven en escena. "Vam intentar trobar les històries més divertides i curioses on ella ho explica amb molt d'humor i vam saber triar les cançons més adients per escenificar les històries que són sinònim del seu desig", ha apuntat. Guggenbühl ha dit que la posada en escena ha estat senzilla i que simplement s'ha de saber què es vol explicar. "El més important és saber com volem explicar una història al damunt de l'escena".

L'aposta de Temporada Alta per Christoph Marthaler

Narcís Puig, programador del Temporada Alta, ha manifestat que l'aposta per aquesta obra és l'aposta de Temporada Alta per Christoph Marthaler, que és la tercera vegada que presenta un espectacle a Girona després de 'Maeterlink' i 'Platz Mangel'. "Tot i que és un dels directors que no és per al 100% del públic, volem mantenir l'aposta per ell", ha assegurat.

Ha ressaltat que l'obra és més petita de les que ha fet Marthaler i "és una petita història d'un personatge real, suís, de finals del segle XIX que per un desengany amorós fa un viatge pel món i ho explica en uns llibres". "A partir de la història, Marthaler, construeix un espectacle musical per explicar la història d'aquesta dona", ha assenyalat.