L'Estat demana a inspecció de Treball investigar l'actuació de Ryanair amb la base de Girona

El Ministeri envia una carta a l'aerolínia advertint-la sobre els nous contractes

L'Estat qüestiona l'actuació de Ryanair amb el personal de la base de Girona. El Ministeri de Treball ha enviat una carta a l'aerolínia comunicant-li que els nous contractes -que converteixen els treballadors de fixes a discontinus- semblen excedir allò que va aprovar la mateixa empresa a l'expedient de regulació d'ocupació (ERO).
Segons ha avançat eldiario.es i ha confirmat aquest diari, a la missiva el Ministeri insta l'aerolínia de baix cost a no dur a terme pràctiques que vulnerin la legalitat vigent. I no només això, sinó que també li comunica a Ryanair que ha posat l'afer en mans de la Inspecció de Treball, perquè investigui els nous contractes a la base de Girona i, si cal, exigeixi responsabilitats a la companyia. L'actuació del Ministeri se suma a la de la Generalitat, que ja ha engegat una actuació d'ofici per veure si els contractes s'ajusten a dret.
 
Segons recull eldiario.es, la carta del Ministeri es va enviar divendres passat. A l'escrit, Treball posava en dubte l'acord que l'aerolínia de baix cost havia tancat amb la plantilla de Girona. A canvi de no tancar la base de l'aeroport de Vilobí d'Onyar (Selva), Ryanair va oferir als treballadors passar de fixes a fixes discontinus; a la pràctica, això suposa tenir contracte durant nou mesos l'any i estar-se els tres restants a l'atur.

Segons el Ministeri, però, aquests nous contractes semblen excedir allò aprovat per la mateixa empresa a l'ERO que va presentar per extingir contractes (i que afectava 400 treballadors, no només de Girona sinó també de les Canàries). Per això, el govern espanyol insta Ryanair a complir la llei i li demani que s'abstingui de dur a terme qualsevol mena de pràctiques que la vulnerin.

Però no només això. El Ministeri de Treball també ha decidit posar l'afer en mans de les autoritats laborals. I a la mateixa carta, li comunica a la companyia que ha demanat a la Inspecció de Treball que investigui els nous contractes a la base de Girona. I que en cas que es detectin il·legalitats, es portin a terme les actuacions necessàries per corregir-les (inclosa l'exigència de responsabilitats).

Els sindicats USO, Sitcpla i Sepla ja van denunciar que, a més de plantejar els nous contractes com a alternativa a l'acomiadament, Ryanair també havia aprofitat la conversió dels treballadors a fixes discontinus per rebaixar-los condicions laborals. Entre d'altres, la USO deia que se'ls canviaven les categories professionals i que també es perdia l'antiguitat.

La Generalitat també ho investiga

La decisió del Ministeri de Treball se suma a la que ja va prendre la setmana passada la mateixa Generalitat. En aquest cas, també d'ofici. A través de la Inspecció de Treball de Catalunya, el Departament va decidir obrir un expedient per veure si Ryanair ha vulnerat els drets de la plantilla de Girona.

En concret, la Generalitat investiga si la decisió de canviar els contractes als treballadors "està ajustada a dret" o bé s'ha produït "una possible vulneració del procediment establert per a les modificacions substancials de les condicions de treball". A més, el Departament també vol que la Inspecció investigui la mesura alternativa que proposava l'empresa "en cas de desacord amb aquests canvis" (és a dir, l'acomiadament).