Suspenen les actes d'expropiació del TAV a l'Alt Empordà per les pressions dels afectats

Els cinc municipis on s'havien de celebrar les signatures de les actes prèvies d'ocupació s'han negat a cedir el local

Els afectats pertanyen a varis municipis de l'Alt Empordà, en el tram del TAV que va de Figueres a Pontós. Concretament, són 34 propietaris de Vilafant, 9 de Santa Llogaia, 11 de Borrassà, 11 de Figueres i 1 de Llers. Alguns d'ells ja van patir expropiacions en la primera fase del projecte i van arribar a un acord amb Adif, però encara no han rebut el total de les indemnitzacions.

Aquest dimarts van mostrar el seu desacord concentrant-se a l'Ajuntament de Vilafant per denunciar que el procés s'ha fet de forma irregular, ja que primer s'han ocupat els terrenys -els treballs per les obres van començar el 2008, tant en el cas de la primera fase d'expropiacions com l'anomenada d'ampliació- i ara Adif vol que se signin els acords amb els propietaris amb les condicions econòmiques molt més rebaixades, concretament la meitat del que se'ls va oferir per metre quadrat en la primera fase.

Després d'aquesta plantada, amb el suport de l'ajuntament de Vilafant que es va negar a cedir els locals, els han seguit els altres ajuntaments que havien d'acollir la signatura de les actes. De fet, no ha calgut repetir el procés als altres quatre municipis perquè l'empresa s'ha reunit amb els alcaldes i aquests li han expressat que tampoc els deixarien l'espai. "Estem contents perquè hem aconseguit el que ens proposàvem però ara falta veure el desenllaç definitiu", assenyala Antoni Casademont, membre de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos. El final que esperen és que Adif rectifiqui i els ofereixi el mateix preu que el 2008. Si no, estan disposats a continuar fent-hi front fins al final i recórrer a la via judicial si és necessari.