La Fundació Ramon Noguera obre a Girona un nou obrador de productes ecològics

Dona feina a 15 persones

La Fundació Ramon Noguera ha obert un nou obrador a les instal·lacions de la seu central al polígon Mas Xirgu de Girona. Amb una inversió de 800.000 euros, les instal·lacions ocupen una superfície d'uns 800 m2 i dona feina a quinze persones, la majoria amb discapacitat.
Es tracta d’un obrador de productes ecològics on es produeix sobretot pasta fresca i pizza. La fundació va assumir el 2017 la producció ecològica de la marca Aliments Onyar, que fins ara tenia l’obrador a Quart (Gironès) i que també ocupava a persones amb discapacitat. Amb les noves instal·lacions, es vol potenciar aquesta activitat com a línia estratègica de futur. A curt termini es preveu incrementar un 50% la producció i arribar als 67.500 kg de pizza i pasta a l'any.
 
El nou obrador d'alimentació ecològica és una línia estratègica de futur de la Fundació Ramon Noguera per continuar inserint al món laboral persones amb discapacitat. Actualment dona feina a quinze persones, de les quals deu són amb discapacitat. L'any 2017 la Fundació Onyar-La Selva, entitat social dedicada també a la integració social i laboral d'aquest col·lectiu, va passar a integrar-se al Grup Fundació Ramon Noguera i aquest va assumir la gestió de l'obrador situat a Quart (Gironès), des d'on s'elaborava sobretot pasta fresca i pizzes ecològiques.

Per fer créixer el projecte, es va decidir traslladar-lo en unes noves instal·lacions a la seu del polígon Mas Xirgu de Girona amb una inversió de 800.000 euros. Bona part s'ha assumit amb fons propis si bé també han rebut el suport d'administracions local, autonòmiques i altres organitzacions que han permès un cofinançament del 30% del cost.

La directora-gerent de la Fundació Ramon Noguera, Pepita Perich, subratlla que aquesta "és una línia amb un creixement potencial que pot permetre assolir més llocs de treball per al col·lectiu.". Des dels inicis de l'obrador a Quart (Gironès) el 2012 fins a l'actualitat s'ha aconseguit doblar la producció. Actualment se situa en uns 45.000 kg de pizza i pasta a l'any. Amb el nou obrador, s'han fixat incrementar la producció en un 50% a curt termini i arribar als 67.500 kg. També elaboren altres productes com ara patés, salses o fruites deshidratades.

Nova imatge i packaging més sostenible

A banda de la construcció del nou obrador, que els ha de permetre assolir el creixement de producció, també han renovat la imatge de la marca, Aliments Onyar, amb la voluntat de ser "fresca, natural i propera". Ara va acompanyada de les paraules 'Eco & Social' com a trets destacats del projecte. També s'ha renovat el logotip i s'ha incorporat l’eslògan 'Tasta la Vida!'. La nova imatge s’ha aplicat al 'packaging', a l’etiquetatge, a tot el material gràfic i als canals de difusió, com el web i les xarxes socials.

Pel que fa a les noves instal·lacions, en total hi ha sis cambres (tres de matèria primera i tres de producte acabat), un magatzem d’envasos, quatres sales d’elaboració diferenciades (dues d’elles amb fred controlat), un moll de càrrega i descàrrega, zones de preparació de comandes, sala de neteja i passos sanitaris. El nou obrador compta amb un sistema de refrigeració amb CO2 , un gas refrigerant natural que redueix l’impacte ambiental respecte d’altres gasos refrigerants convencionals com els halogenats.

En el cas del 'packaging', també s'ha buscat que fos el màxim de sostenibles possibles. Així s'ha reduït en un 37% l'ús de plàstic de les bosses de pasta i pizza.

Un altre tret distintiu és la producció ecològica, amb productes de proximitat i ingredients naturals, frescos i de qualitat. Tots els ingredients provenen de l’agricultura ecològica i, en el procés de transformació, no s'afegeixen conservants, colorants ni altres additius d’origen químic. La seva producció ecològica està garantida mitjançant el certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

Els productes ecològics Aliments Onyar es comercialitzen a gran part de Catalunya, sobretot a la demarcació de Girona i Barcelona, i també en punts de l’Estat, com ara el País Valencià, Madrid i Galícia. Es poden adquirir en botigues especialitzades, cadenes de supermercats i en l’àmbit de la restauració.

La Fundació Ramon Noguera atén més de 1.000 persones, entre adults i infants, i n’ocupa 200 en diferents línies d’activitat de gestió pròpia.