Ingressa a presó l'empresari francès acusat d'assassinar la dona a trets a Girona

L'advocat de l'acusat explica que no ha declarat davant el jutge perquè està "molt afectat" pels fets i "no està en condicions"

  • La parella vivia en aquesta casa de luxe al barri de Palau
    La parella vivia en aquesta casa de luxe al barri de Palau
  • L'acusat en un cartell publicitari
    L'acusat en un cartell publicitari
  • S'ha fet un minut de silenci davant l'Ajuntament de Girona © ACN
    S'ha fet un minut de silenci davant l'Ajuntament de Girona © ACN
  • Eunice Agbontaen, la dona assessinada a trets per l'empresari francès Bernard A. © ACN
    Eunice Agbontaen, la dona assessinada a trets per l'empresari francès Bernard A. © ACN
Estava previst que el detingut declarés aquest matí al jutjat de violència sobre la dona de Girona. Segons ha explicat el seu advocat, però, l'home no ha donat explicacions sobre els fets que han acabat amb la vida de la seva parella perquè "no estava en condicions de declarar". "Està molt afectat i no estava en condicions anímiques de parlar", ha afirmat Mir que recorda que els detinguts es poden negar a declarar en seu judicial. Ara serà el jutge qui el tornarà a citar per declarar o el mateix acusat pot demanar parlar davant del jutge. L'advocat ha reconegut que no ha pogut trobar-se "amb tranquil·litat" amb el seu client i que, per tant, "tot és encara molt confús".

El lletrat tampoc ha explicat quin podria ser el mòbil del crim, si la parella s'haurien barallat, què va causar ferides a la mà a l'acusat o si a l'escenari del crim hi havia una o dues armes. Malgrat que no hi ha hagut declaració de l'acusat, davant la gravetat dels fets, el jutge ha decretat presó provisional comunicada i sense fiança per Bernard A., que està acusat d'un delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat que no consta cap denúncia prèvia per maltractaments.

L'advocat Manel Mir ja havia representat l'empresari francès anteriorment per un cas de delictes econòmics als Jutjats de Figueres. Segons ha explicat el lletrat, aquell cas es va arxivar així com també una altra denúncia similar que constava als jutjats de Còrdova. "El meu client no té cap tipus d'antecedent", ha defensat. Mir ha afirmat que encara queden molts passos per fer abans de poder esclarir el perquè dels fets -entre ells poder interrogar els fills que estaven a la casa en el moment dels fets- i que per tant "s'ha de ser cautelós i prudent". "Ara només sabem que hi ha la dona morta i el meu client però falten dictàmens i altres proves", ha defensat.

Pel que fa als fills de la parella, l'advocat ha explicat que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat està al càrrec dels dos menors i haurà de ser qui decideixi si els fills viuran amb algun familiar de la parella.

Aquest matí a les portes dels jutjats s'hi han arribat una vintena de veïns de Salt que són membres d'una associació nigeriana. S'han concentrat a les portes dels jutjats amb fotografies de la dona morta, Eunice Agbontaen, amb qui hi tenien vincles, com a mostra de rebuig pel seu assassinat.

Un minut de silenci

Un centenar de persones -entre polítics, membres de cossos policials i ciutadans- s'han concentrat aquest matí a la plaça del Vi de Girona, davant l'Ajuntament, per guardar un minut de silenci en memòria de la dona de 38 anys morta a trets per la seva parella. Els fets van passar la matinada de diumenge a dilluns a la casa on la parella hi viu amb dos fills i, després de ser ingressada a l'hospital amb diversos trets al cos, la dona va morir dimarts a la tarda. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha afirmat que aquests crims no poden passar desapercebuts i que Girona "sempre es plantarà" davant un fet de violència masclista. El detingut, un empresari francès de 48 anys, declara aquest matí davant els jutge. Representants municipals, de la Generalitat i també del govern espanyol, membres de cossos policials i ciutadans de Girona s'han concentrat aquest matí a la plaça del Vi per mostrar el rebuig a la mort de la veïna de la ciutat, Eunice Agbontaen, tirotejada per l'home. La parella vivia amb els dos fills a una casa de luxe al barri residencial de Palau on, la matinada de diumenge, l'home va disparar diversos trets -algunes fonts apunten que fins a vuit- a la dona. Els fills de la parella eren presents en el moments dels fets.

Els serveis d'emergències van traslladar la víctima a l'Hospital Josep Trueta on va ingressar en estat molt greu. La dona es va debatre entre la vida i la mort fins que, a les 15.20 de la tarda del dimarts, va morir. L'home també va rebre atenció mèdica per unes lesions a la mà.
Aquest matí, en l'acte de rebuig per la mort de la veïna de Palau, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha agraït a totes les persones que s'han sumat a la convocatòria en contra de la violència masclista i ha defensat la necessitat "de continuar combatent la xacra que és la violència contra les dones".

Després de guardar un minut de silenci per condemnar la mort de la veïna de Girona, l'alcalde ha destacat que espera que "la Justícia actuï amb contundència i de manera alliçonadora perquè s'eradiquin aquests fets". Puigdemont ha remarcat que "Girona sempre es plantarà contra un crim de violència masclista" i que, fets com aquests, no poden passar "desapercebuts" per a la societat. L'alcalde ha traslladat el condol de tota la ciutat a la família de la víctima i, en especial, als fills de la parella.