La plantilla de Jocavi d'Arbúcies es concentra davant la fàbrica per reclamar que es retiri l'ERO

De moment s'han mantingut dues reunions amb la direcció de l'empresa sense acord

'Nerviosos, amb sorpresa i amb malestar'. Així ha definit una de les treballadores de l'empresa, Carme Ferrando, l'ambient que es viu a la feina des que la direcció va anunciar l'acomiadament d'un terç de la plantilla. 'Som treballadors i treballadores amb poques possibilitats de tornar a trobar feina', ha afegit preocupada Ferrando.

Un alt percentatge de la plantilla de Jocavi té una trajectòria laboral de més de 30 anys a l'empresa tèxtil i, ara, després que s'hagi presentat l'expedient, es troben 'desemparats'. 'Es tracta d'un perfil de treballadors, moltes d'elles dones, que van acabar els seus estudis i immediatament van entrar a treballar a l'empresa, sense aprendre cap més ofici', ha explicat l'advocat assessor del comitè d'empresa. 'Aquesta és la situació dramàtica que suposa aquest expedient', ha afegit Torrecillas que ha dit que les persones afectades per l'ERO 'quedaran excloses del món laboral'.

L'empresa argumenta que es veu obligada a portar a terme aquesta retallada després d'haver patit una disminució de comandes però el comitè d'empresa considera que la fàbrica és 'viable'. 'Entenem que aquest expedient no està fonamentat perquè no va acompanyat de cap més mesura de reducció de despeses', ha criticat Torrecillas.

Des de l'anunci de l'expedient, l'empresa ha obert un procés de consulta que durarà fins al 14 de juny per intentar que les parts aconsegueixin trobar una solució pactada al conflicte. Si s'arriba a acord, el Departament de Treball aprovarà el text firmat per totes dues parts. Si no s'arriba a cap punt en comú, la Generalitat haurà de dictar una resolució en funció de la proposta presentada per l'empresa i l'informe elaborat pel comitè d'empresa. Per aquest motiu, els treballadors reclamen a la Generalitat que estudiï un pla de viabilitat per a l'empresa i que rebutgi aprovar l'ERO que preveu l'acomiadament d'un terç de la plantilla.

Segons ha explicat l'advocat, el comitè d'empresa i la direcció ja s'han assegut dues vegades per intentar trobar punts d'acord i reduir l'impacte de l'ERO sobre els treballadors. En una de les reunions, l'empresa ha anunciat que retirarà tres acomiadaments –dels 33 que va anunciar- i que entre la trentena restants es faran deu plans de prejubilacions. Els treballadors, però, consideren aquestes mesures encara insuficients i reclamen la retirada total de l'expedient. 'Segueix sent un expedient molt agressiu', ha dit Torrecillas, que ha afegit que el comitè segueix obert a negociar possibles acords.

Una empresa amb història

L'empresa tèxtil Jocavi va néixer l'any 1820 d'una petita sastreria a Arbúcies. No va ser però, fins un segle després (l'any 1940) quan l'empresa va agafar embranzida amb la confecció de caçadores. A principis dels anys 70, Jocavi es va convertir en una empresa pionera amb la introducció dels pantalons texans al mercat estatal.

La consolidació paulatina que va assolir l'empresa d'Arbúcies a partir d'aleshores li va permetre estendre els seus dissenys internacionalment. Tant és així que els seus dissenys van estar presents arreu del món, en països com ara França, el Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, Portugal, Hongria, Itàlia, Grècia o –fins i tot- el Japó.

La distribució de les col·leccions i marques que comercialitza Jocavi es fa mitjançant botigues multimarca dirigides a consumidors i clients de nivell mitjà-alt. Les col·leccions de l'empresa selvatana s'han arribat a comercialitzar a més de 700 punts de venda de l'estat espanyol i a 400 més d'arreu d'Europa.