CiU tomba a la Diputació una moció del PSC i ERC que demana s'aturin les retallades en sanitat

L'oposició defensa l'ànim constructiu del text i el govern de la federació nacionalista la considera electoralista

Socialistes i republicans han pactat una moció que, inicialment, havia de presentar el PSCen solitari però que ha sumat l'acord dels cinc diputat d'ERC. En el text sotmès a votació es demana que s'acordessin quatre punts que recollien diverses consideracions. Per una banda, es demanava que s'aturessin les mesures de reducció de la despesa al sistema sanitari que suposin una disminució de la qualitat assistencial. També es demanava que es revisi la despesa per càpita dels hospitals gironins en considerar que Girona és la demarcació més eficient en despesa sanitària i, per tant, cal equilibrar-la amb la resta de territoris catalans per tal que Girona en surti beneficiada. 

Un altre dels acords proposats era el d'obrir un diàleg amb els professionals sanitaris i les entitats socials que vetllen per la salut pública per "consensuar un acord estratègic de futur de la sanitat catalana, uns sistemes d'informació clars i una ordenació coherent i estructurada com a claus de l'èxit d'un sistema eficaç, eficient, sostenible, equitatiu, modern i innovador". La moció també manifestava la voluntat de ser al costat del Govern de la Generalitat per donar suport a les mesures que suposin un estalvi de la despesa general però que no passin per disminuir aportacions per a l'àmbit de la salut.

"És una moció que no és agressiva sinó constructiva", ha defensat la portaveu del PSC, Pia Bosch que ha refermat el compromís de cooperar amb el Govern per tal de retallar despesa però ha dit que no ho faran "en detriment de la Salut i l'Educació". Bosch ha recordat que a la sala hi ha alcaldes com el de Castell-Platja d'Aro (CiU) i representants polítics d'ajuntaments on s'han tancat en les darreres setmanes els CAP durant les nits i que s'han sumat a les demandes dels seus veïns de poder tenir un millor servei. Per això, la portaveu socialista els ha convidat a donar suport a la moció. Així també ho ha fet el portaveu d'ERC, Roger Torrent, que ha afirmat que la moció no té "ànim crític sinó de consens i diàleg".

CiU considera que la moció és electoralista

La posició de CiU l'ha defensat el portaveu, Pere Vila, que ha afirmat que la moció és fruit d'un "tacticisme electoral" per presentar-se en precampanya amb la voluntat de "marcar la posició dels partits". Vila ha afirmat que no poden donar suport al text perquè, entre d'altres, reclama que s'obri un debat amb professionals entorn el futur de la Sanitat i, segons el portaveu de CiU, ja existeix aquest "contacte permanent" i el Govern ja disposa d'una "camí marcat a seguir". Vila també ha assenyalat que els ajustos en la despesa sanitària han estat menors que els que s'han aplicat en d'altres departaments.

El president de la Diputació, Jaume Torramadé, també ha intervingut en el debat de la moció i ha recordat a la portaveu socialista, Pia Bosch, que quan era delegada del Govern durant el primer tripartit es van iniciar els tancaments nocturns d'alguns CAP, entre ells el de Salt, municipi d'on Torramadé n'era alcalde. "En aquell moment ningú ho entenia perquè la Generalitat tenia diners però el Govern llavors va defensar que calia estalviar; està clar que ara la necessitat està justificada per la situació econòmica", ha declarat.

Torramadé ha retret a Bosch que els ajustos en matèria sanitària "no són res nou i que venen de lluny" i ha defensat que cal dur a terme aquestes modificacions per mantenir la qualitat del model sanitari català en el futur.

L'estalvi en sous, per als ajuntaments

El Ple de la Diputació de Girona ha aprovat també un estalvi de 390.268 euros en retribucions a càrrecs electes i directius, així com en despeses de personal, i destinar aquests diners a ajudar els ajuntaments gironins. Aquesta mesura forma part del pla d'estalvi que ha endegat aquest mandat la Diputació de Girona, que ja es va traduir en un estalvi de 2,5 MEUR en el cartipàs 2011-2015 gràcies a la reducció del nombre de càrrecs i a la retallada de les seves retribucions.

També s'ha aprovat destinar més de 300.000 euros al Pla de Biblioteques Municipals 2011