La crisi destrueix gairebé la meitat dels llocs de treball a la construcció gironina en tres anys

La patronal Pimec Girona augura que encara no s'ha "tocat fons" i que aquest any serà pitjor que el 2010

Les dades d'ocupació a les comarques gironines, que recull l'anuari elaborat per la patronal Pimec, no fan res més que confirmar amb xifres l'abast de la crisi a la demarcació. En tres anys, el sector més afectat per la sotragada, el de la construcció, ha destruït gairebé la meitat dels llocs de treball i ha registrat "una caiguda espectacular", com ha posat de relleu Moisès Bonal.

En percentatges, entre el primer trimestre del 2008 i el del 2011, s'ha perdut el 41,9% de l'ocupació del sector. En xifres, s'ha passat de 33.849 obrers a només 19.668. Aquest sector, però, no és l'únic que registra caigudes fortes. A la construcció el segueixen la indústria, que passa de tenir 174.600 treballadors a ocupar-ne 165.000 (-15%) i, en menor mesura, els serveis (de 51.777 treballadors a 43.579, la qual cosa representa una baixada del 5,5%).

Per al responsable d'estudis de Pimec, aquesta evolució del terciari és, precisament, una de les dades que confirma que la situació encara està lluny de millorar. "Tot i que aquesta temporada ha estat un bon any pel que fa a l'hostaleria i al turisme, encara s'està a nivells d'ocupació més baixos que els que hi havia el 2008", ha explicat.

De tots els sectors, l'únic que durant aquests anys ha experimentat un creixement ha estat el primari. En concret, l'agricultura gironina ha passat d'ocupar 1.254 treballadors a sumar-ne 1.382. Tot i que, en percentatges, això suposi un increment del 10,2%, la realitat és que els treballadors del primari són tan pocs que, gairebé, aquest augment resulta insignificant si es compara amb la resta de sectors.

El 2011, més negatiu que l'anterior

El responsable d'estudis de Pimec ja ha avançat que aquest any la situació no millorarà. I és que, com ha assegurat Bonal, "podem dir que portem anys en crisi i diria que, encara, malauradament no hem tocat fons".

De fet, el responsable d'estudis ha estat prou explícit quan ha assegurat que, després de l'impacte de les primeres fases de la crisi, la demarcació no encara la recuperació. "Tot i que aquest any començava bé, la tendència crec que serà més negativa que el 2010", ha ressaltat Moisès Bonal.

L'Anuari de la Pime Catalana també recull que, de tots els sectors, els únics que han aconseguit crear ocupació aquest 2011 han estat la indústria química, el cuir i la confecció, el comerç, l'hostaleria i la restauració, els serveis financers i -finalment- l'administració pública.