La CUP considera que la investigació de Treball a Ryanair no és suficient

Reclama una demanda per actuar de manera "macabra i salvatge" a Girona

Per a la CUP, la investigació d'ofici que ha obert Inspecció de Treball contra Ryanair es queda curta. "No és suficient, no ens van que únicament se li aixequi una acta o se li faci una visita", ha subratllat el diputat al Parlament. Vidal Aragonès ha reclamat a la Generalitat que, directament, porti la companyia als jutjats, i presenti una demanda social per "vulneració de drets fonamentals" cap a la plantilla de Girona.

"Que es declari que l'actuació de la companyia ha estat absolutament il·legal", ha insistit Aragonès. La CUP vol que el jutjat suspengui la decisió de Ryanair de reconvertir els contractes. I sobretot, critica que la companyia hagi decidit incloure dins els acomiadaments aquells treballadors que han decidit passar a ser fixes discontinus, però que a l'hora de signar el nou contracte, van incloure-hi un annex mostrant-se disconformes amb la modificació de les condicions. "A més de fer-los xantatge, se'ls tracta de manera discriminatòria", ha dit el diputat cupaire.

Vidal Aragonès afirma que el que ha passat amb la plantilla de Girona és una mostra més de les pràctiques "macabres i salvatges" que porta a terme l'aerolínia de baix cost. No només a Catalunya o a l'estat espanyol, sinó també a la resta de països on opera. "Incompleix la normativa laboral i actua de manera fraudulenta", subratlla.

I en el cas del Girona-Costa Brava, el diputat de la CUP critica que, novament, Ryanair s'hagi aprofitat de la situació per plantejar d'entrada "un acomiadament col·lectiu" i, en el fons, voler tirar endavant una modificació "il·legal" dels llocs de treball.

El territori, "acrític"

Per la seva banda, la diputada de la CUP a la Diputació de Girona, Laia Pèlach, ha criticat que des del territori s'hagi "beneït" l'acord de manera totalment "acrítica" amb les condicions laborals de la plantilla. Pèlach ha lamentat que només s'hagi posat "èmfasi" en els "beneficis turístics" que tindrà per al territori que l'aerolínia mantingui la base de Girona. Però que a les diferents declaracions, i ha posat com a exemple la del president de la Diputació, ningú es posi "al costat dels treballadors".

"Allò que cal és que el territori sigui proactiu, i que no vagi a remolc de Ryanair cedint al seu xantatge", ha dit Pèlach. Per això, la diputada reclama revisar els diners que ha rebut la companyia irlandesa en concepte de publicitat i qualsevol altra aportació que s'hagi fet "sense posar condicions pel que fa a drets laborals o a altres àmbits". Per últim, Pèlach veu necessari que el territori "s'organitzi en clau de sobirania" i reclami la gestió de l'aeroport Girona-Costa Brava.