Girona demanarà a l'Estat que propietaris desnonats saldin el deute amb el banc entregant el pis

Aquest era una dels punts de la moció presentada per la CUP per declarar Girona ciutat lliure de desnonaments

Membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) han assistit al ple i, en el moment de la votació de la moció, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha demanat que pogués intervenir la portaveu, Marta Afuera. El ple va aprovar per unanimitat al juliol que els ciutadans puguin intervenir a les sessions.

Ara bé, en el moment de poder prendre la paraula, l'alcalde, Carles Puigdemont, ha vetat la seva intervenció perquè ha justificat que la modificació del reglament que permet la intervenció dels ciutadans encara no està en vigor. Afuera ha insistit en demanar "dos minuts" a l'alcalde i aquest li ha dit que, amb la llei a la mà, li havia de prohibir la intervenció per considerar que estava interrompent el ple i l'ha instat a parlar-ne un cop acabada la sessió.

La majoria dels punts que incloïa la moció s'han votat per unanimitat. És el cas de d'un punt que preveu mesures per prevenir i combatre desnonaments a través de reforços a l'Oficina Municipal d'Habitatge o oferir assessorament a l'hora de signar hipoteques. També s'ha aprovat per 25 vots mantenir l'any que ve les ajudes de serveis socials destinades a evitar talls de subsministraments imprescindibles com l'aigua, la llum o el gas o també aquelles destinades a pagar lloguers o hipoteques en casos "d'especial urgència".

CiU ha votat en contra de l'acord que proposava crear un òrgan que analitzi la situació hipotecària a Girona i que hauria de tenir un règim de reunions. La resta de grups hi ha donat suport.

Entre els punts aprovats, CUP, ICV i CIU han recolzat demanar a l'Estat que una modificació legal per tal que els propietaris desnonats perquè no poden pagar la hipoteca saldin el deute amb el banc entregant l'immoble (dació en pagament) amb caràcter retroactiu. Aquesta és una de les principal peticions de la PAH. El punt -en el qual s'ha abstingut PP i PSC- també inclou que l'ajuntament doni suport a la recollida de signatures que s'estan fent per impulsar una Iniciativa Legislativa Popular.

També es demanarà al govern espanyol que aprovi una moratòria o d'altres mesures que permetin paralitzar els desnonaments i, paral·lelament, aprovar mesures per posar en borses de lloguer socials els pisos que estan buits.