Lesma vol acomiadar un 20% dels treballadors de l'Aeroport de Girona

El comitè d'empresa no accepta cap acomiadament i proposa aplicar un ERO temporal i rotatiu a tota la plantilla

Lesma Handling fa un nou intent d'acomiadar per la via d'un ERO més gent a l'Aeroport de Girona. El darrer intent frustrat va ser el novembre de l'any passat quan l'empresa pretenia acomiadar 23 dels llavors 81 treballadors, el 30% de la plantilla. En aquell cas, la Generalitat no va acceptar l'expedient per considerar que mancava documentació i, per tant, no estava prou justificat. L'empresa va optar per acomiadar una vintena de treballadors però els va haver de pagar unes indemnitzacions més altes que si s'hagués aplicat l'ERO.

Aquest dilluns l'empresa ha entregat al comitè d'empresa una nova proposta d'ERO. Actualment, la plantilla encarregada dels serveis a pistes (l'ERO no afecta al personal dels estands de facturació) està formada per 48 persones i 15 treballadors d'empreses de treball temporal que s'han contractat com a reforç de la temporada d'estiu. La intenció de l'empresa és que deu dels 48 empleats siguin acomiadats i a 13 més se'ls reduiria la jornada de manera dràstica.

El responsable de la Federació de Transports de la UGT de Catalunya, Joan Muntada, ha explicat que en alguns casos s'està proposant als treballadors reduir-los un 70% la jornada. Això suposaria que alguns empleats passarien a cobrar uns 4.800 euros bruts anuals per una disponibilitat de 365 dies l'any. "Es fa difícil de pair per a un treballadors cobrar aquesta misèria quan pot ser cridat qualsevol dia per treballar dues hores", ha assenyalat.

El comitè d'empresa ha fet arribar a l'empresa una contraproposta que passa per evitar acomiadaments i, a canvi, aplicar un ERO de caràcter temporal a tota la plantilla. "Entenem que la feina baixa a l'hivern perquè perdem tres avions en base a Girona però a la temporada d'estiu caldrà tornar a contractar gent", ha alertat Muntada. Per això, el comitè aposta perquè tots els treballadors vagin de manera rotativa uns dies a l'atur i que cap sigui acomiadat ni vegi reduïda la jornada.

Segons ha dit Muntada, l'empresa s'ha pres uns dies per considerar la proposta i s'ha compromès a contestar el comitè a finals de la setmana vinent. Empresa i comitè tenen quinze dies per arribar a un acord consensuat abans que Lesma presenti l'expedient davant el Departament d'Empresa i Ocupació.

El representant de la UGT ha recordat que fa tres anys l'empresa de handling comptava amb 150 treballadors i que, de manera gradual, ha anat disminuït la plantilla de personal fix per anar contractant personal d'ETT per a les puntes de feina.