La Generalitat concedeix crèdits per valor de 5,8 MEUR a sis fabricants de motos gironins

Gas Gas preveu incrementar la producció fins a les 22.000 unitats i doblar l'actual plantilla en un termini de quatre anys

Dels 12 MEUR en crèdits al sector de la motocicleta que el Govern ha atorgat arreu de Catalunya, la meitat aniran a parar a les comarques gironines. Com ha destacat el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, aquests 5,8 MEUR serviran per finançar projectes d'innovació "a mitjà i llarg termini" que permetin als fabricants guanyar "competitivitat".

A la demarcació, els crèdits atorgats permetran donar aire a sis firmes gironines per desenvolupar projectes en sectors com les motos d'enduro o de trial. El conseller no ha volgut passar per alt que en aquest territori, precisament, s'hi concentren "bona part de les companyies catalanes del sector, que estan cultivant la llavor per adquirir solidesa i futur".

Els crèdits aniran a parar a empreses instal·lades a l'Alt Empordà, el Gironès, la Garrotxa i la Selva. A Figueres (Alt Empordà), se'n beneficiarà Rieju, que ha presentat un projecte per comprar models d'scooter del fabricant Malagutti i començar a fabricar aquests models de forma massiva.

Els ajuts també serviran per finançar iniciatives del fabricant Xispa Motorbike de Vidreres (Selva), que preveu llançar un nou model de moto all-road (mescla de trial i enduro); de la firma Clipic de Sant Joan les Fonts (Garrotxa), especialitzada a fabricar motos infantils, i que ara en farà una d'elèctrica; i de l'empresa Volta, que preveu fabricar fins a 2.000 unitats de la moto elèctrica per a trajectes urbans 'Volta BCN'.

Les dues empreses restants a les quals el Govern també els ha concedit crèdit són dos noms propis del sector. La primera és Ossa, amb seu a Domeny, que aquest novembre presentarà a la Fira de Milà un nou model de bicicleta d'enduro. La segona és Gas Gas, amb planta de fabricació a Salt (Gironès), que s'ha marcat un ambiciós pla de creixement per als propers anys.

22.000 unitats i 180 treballadors

Gas Gas està especialitzada en les motos de trial i enduro i, actualment, en fabrica 9.000 unitats l'any. L'empresa, que té una factoria de 10.000 metres quadrats, ha tancat el darrer exercici amb una facturació de 40 MEUR i ha assolit uns beneficis d'1,2 MEUR.

Segons explica el seu director general, Ramon Puente, Gas Gas s'ha fixat un pla de negoci que passa per incrementar la producció fins a les 22.000 unitats en un període d'entre tres i quatre anys. De retruc, això es traduirà amb un increment previst de l'actual plantilla, que es doblarà (arribant als 180 treballadors).

Puente ha explicat que la marca ha demanat al Govern un crèdit de 2 MEUR, amb l'objectiu d'impulsar el creixement de l'empresa mitjançant nous models, que es basaran en motors de dos i quatre temps. A més, el director general ressalta que, dins aquest pla, ja s'ha lligat un acord amb Yamaha per poder fer servir els seus motors.

Aquest novembre, Gas Gas presentarà oficialment una moto de trial elèctrica a la Fira de Milà. Per desenvolupar-la, ha rebut un ajut de la Generalitat de 60.000 euros. Puente explica que ja tenen lligada la producció d'entre 100 i 200 unitats per als mercats alemany i suec, que començaran a sortir de la factoria de Salt a partir del febrer del 2012.

Gran capacitat exportadora

El conseller d'Empresa i Ocupació, que avui ha visitat la factoria gironina, ha destacat que un dels altres objectius de la línia de crèdits al sector és obrir-les més a l'exterior. Gas Gas destina ara el 90% de la producció a mercats estrangers i està present a 47 països del món.

Com concreta Ramon Puente, "l'any 2008 vam patir una caiguda del 50% de les vendes al mercat estatal; ara, aquest és el nostre segon mercat, perquè el primer és França, on hi destinem el 22% de la producció". Entre els països on les motos Gas Gas tenen presència hi ha Estats Units, el Brasil, Austràlia i gran part dels d'Europa.

Visita a Comexi

El conseller d'Empresa i Ocupació també ha visitat aquest divendres la seu de l'empresa Comexi de Riudellots de la Selva. Líder en la fabricació de maquinària per a l'envàs flexible, aquesta companyia preveu tancar aquest 2011 amb una facturació de 110 MEUR. Destina el 98% de la producció a mercats exteriors, i ara treballa per obrir mercats i assentar-se a l'Índia i a la Xina.

Entre els nous projectes que desenvolupa Comexi n'hi ha un que veurà la llum aquest 2012. Com explica el seu conseller delegat, Jaume Martínez, es tracta d'un projecte "radical que pretén canviar la tecnologia de fabricació de l'envàs flexible en tiratges curts i apostar per la sostenibilitat i la qualitat".

L'empresa ha invertit més de 10 MEUR des de l'any 2007 per desenvolupar la nova tecnologia, que preveu comercialitzar a partir del 2012. Segons ha concretat Martínez, ja s'han tingut converses amb clients interessats de diferents llocs de l'estat, i també dels Estats Units, Mèxic, Itàlia i França.

Comexi compta amb 460 treballadors. Disposa d'una planta a Riudellots de la Selva, on hi ha la seu del grup, i de dues més al Brasil i a Itàlia.