La Generalitat estudia modificar la llei per permetre que Ikea es pugui instal·lar a Salt

La multinacional ha fet arribar al Govern la intenció d'obrir quatre centres més a Catalunya, un d'ells a la demarcació

La possibilitat que la multinacional sueca es pugui instal·lar a Salt és un tema que s'ha posat damunt la taula. Ikea, de fet, ja ha fet arribar a la Direcció General de Comerç les seves perspectives pel que fa a l'obertura de nous centres a Catalunya.

Segons ha especificat Mena, el Govern va mantenir una reunió amb els inversors, que li van fer arribar l'interès per ampliar els dos establiments que té a Catalunya (a Badalona i a l'Hospitalet de Llobregat) i obrir-ne quatre d'addicionals.

Entre aquests, hi ha la nova botiga de Sabadell, que serà la més gran de tot l'Estat. La multinacional, líder mundial en la venda de mobles i parament de la llar, va posar la primera pedra del futur edifici el mes de març i preveu obrir-ne les portes aquest proper 2012.

El pla d'expansió de l'empresa, però, també inclou projectes nous a Tarragona i Girona. I en aquest darrer territori, entre les opcions que s'han especulat hi ha Vilablareix (Gironès), la Jonquera (Alt Empordà) i Salt.

El problema, però, és que l'actual marc legal no permet que s'obrin centres comercials d'aquestes dimensions en ciutats de menys de 50.000 habitants. I aquest és el cas de Salt, tot i que el municipi pot disposar de terrenys per ubicar l'establiment al costat de l'Espai Gironès.

No tancar la porta

El conseller d'Empresa i Ocupació, però, no ha volgut tancar la porta a la implantació de la multinacional al municipi gironí. Francesc Xavier Mena s'ha reunit amb l'alcalde, Jaume Torramadé, i amb membres de l'equip de govern, i els ha explicat que la Generalitat està començant a elaborar una nova Llei General del Comerç i els Serveis, un procés que encara es troba en una fase molt inicial.

Mena ha dit que ja s'ha constituït una taula per posar els fonaments de la nova legislació, i que, per tant, s'està en una fase de "transició". De moment, però, el titular d'Empresa i Ocupació ha dit que s'ha de complir "la legislació vigent", que aposta per un model comercial de petit comerç "que doni vida a les ciutats", en el cas de les menys de 50.000 habitants.

De totes maneres, però, Francesc Xavier Mena ja ha avançat que la Generalitat està disposada a estudiar la modificació de la llei actual per permetre que, si aquest és el desig de la multinacional, Ikea es pugui instal·lar a Salt. "Sortosament, la inversió estrangera a Catalunya, tant la comercial com la industrial, està revifant de manera molt notable", ha concretat el titular d'Empresa i Ocupació.

Mena ha afegit que la implantació d'un Ikea a Salt no tindria "encaix a l'actual marc legal", però que la Generalitat està disposada a mirar "quines modificacions s'haurien de fer" en cas que es vulgui tirar la proposta endavant. De totes maneres, però, el conseller ha estat caut i ha conclòs que no es vol "avançar" als esdeveniments, en espera de les propostes que es facin arribar a la Direcció General de Comerç.

El conseller d'Empresa i Ocupació ha visitat Salt aquest migdia. A l'Ajuntament, Francesc Xavier Mena ha signat un conveni pel qual el seu Departament aporta 90.000 euros en diversos plans d'ocupació i formació fins a finals d'aquest any.