El pressupost de Girona per al 2020 puja a 123 MEUR amb 6 per a inversions

L'equip de govern crea dos nous contractes globals que sumen 1,5 MEUR

Seguint la tònica dels darrers exercicis, el pressupost que presenta l'equip de govern de l'Ajuntament de Girona es manté a l'alça. Per al 2020, puja fins als 123,11 MEUR, un 5% més que el d'aquest any. Si es trasllada aquest percentatge en xifres, això suposa un augment d'uns 6 MEUR. "Sobretot, derivat pels ingressos procedents de la recaptació impositiva i l'actualització de les ordenances", ha precisat Planas.

Aquest increment, sobretot, es reparteix en dos capítols. D'entrada, el de personal, que per al 2020 augmenta en més de 2 MEUR i se situa al voltant dels 45,2 MEUR. Segons ha explicat la tinenta d'alcaldia, això permetrà donar resposta a l'increment salarial previst (que se situa al 3%) i crear sis noves places.

Entre aquestes, hi ha la del tècnic que es destinarà a la nova Oficina d'Eficiència Energètica o les dues places d'educadores d'escoles bressol (que es van treure amb les retallades, i que ara es recuperen). A més, dins el capítol de personal també es destinen 450.000 euros per als salaris dels agents que s'incorporen a la Policia Municipal.

Contractes de manteniment

A més del capítol de personal, l'altre que rep una injecció destacada és el de despeses corrents, que es destina a pagar béns i serveis municipals. S'incrementa fins a 3 MEUR més, arribant a situar-se en uns 53,5 MEUR (és a dir, més del 43% del pressupost).

Planas ha subratllat que aquest increment "demostra la clara voluntat política de l'equip de govern de millorar en el dia a dia, prioritzant l'entorn més immediat dels gironins". "La crisi ens va obligar a retallar, i ara volem recuperar el temps perdut de manera ràpida i contundent", ha afegit la tinenta d'alcaldia.

Aquí, la principal novetat és que el consistori crearà dos nous contractes globals. El primer puja a 900.000 euros, i es destinarà al manteniment dels equipaments municipals (llars d'infants, escoles, biblioteques, centres cívics i esportius...). El segon, de 600.000 euros, es focalitzarà en el manteniment de les cobertes i el drenatge d'aquests edificis.

"El gran avantatge serà que, a partir d'ara, quan haguem de fer reparacions, podrem atendre-les immediatament", ha subratllat Maria Àngels Planas. N'hi haurà prou amb trucar a l'empresa adjudicatària perquè executi l'obra (en comptes d'haver d'atorgar les reparacions una per una).

Neteja viària, sanejament i parcs i jardins

A més d'aquests nous contractes, la resta de diners fins arribar als 3 MEUR es destina a incrementar altres partides de serveis, "que és el que ens demana la ciutadania", ha precisat Planas. Així, entre les que pugen hi ha les destinades a la xarxa de sanejament (on s'hi destinen 151.000 euros més), el manteniment de parcs i jardins (188.000 euros més) o la via pública (250.000 euros més, que serviran per reparar semàfors o netejar grafitis, per exemple).

A més, el pressupost per al 2020 també incrementa en 600.000 euros la partida destinada a neteja d'equipaments i en 360.000 euros la que es refereix a neteja viària (i que inclou la recollida d'escombraries). A més, Planas també ha dit que els comptes han previst incrementar en 75.000 euros la partida destinada al nou contracte de neteja (que actualment, s'ha prorrogat a Girona + Neta).

Pel què fa a les diferents àrees del consistori, la tinenta d'alcaldia ha explicat que la de Serveis Socials i Sostenibilitat seran dues de les que incrementaran més la dotació que tenien aquest 2019. La primera, per continuar donant resposta als efectes de la crisi econòmica i atendre els més vulnerables; i la segona, per l'augment que han experimentat les partides destinades a serveis municipals com la neteja viària.

6 MEUR per a inversions

El pressupost de Girona per al 2020 manté la mateixa dotació per a inversions que el d'aquest any, i hi destina 6 MEUR. Entre les més destacades, hi ha els 420.000 euros que es destinen a l'antic Cinema Modern per convertir-lo en un pol de la creació artística, els 500.000 euros per comprar habitatge o mig milió més per renovar la flota d'autobusos.

El pressupost també inclou dues partides, de 100.000 euros cadascuna, per a la nova comissaria de barri de Santa Eugènia (a la masia de Can Borrassó) o per fer els enderrocs a la nau de l'antiga Simon (que ha de convertir-se en el futur institut Ermessenda). Entre les diferents inversions, es continuaran destinant 1,2 MEUR als pressupostos participats.

També hi ha una partida de 150.000 euros per al carril bici a la zona de Pericot, 85.000 euros per a nous semàfors (adaptats a invidents), 45.000 euros per a obres a l'espai LGTBI, 200.000 euros per al pla de voreres i asfalts o 133.000 per a l'adquisició de la col·lecció de cinema Tomàs Mallol. A més, es destinaran 430.000 euros a millores informàtiques al consistori (sobretot, renovació de llicències).

Planas ha reiterat que el pressupost no porta "grans inversions faraòniques", sinó millores que "faran contenta la ciutadania". Totes elles s'afrontaran anant a crèdit. Entre d'altres, perquè l'economia del consistori està "sanejada" i els números ho permeten. De fet, la tinenta d'alcaldia ha avançat que el l'Ajuntament preveu tancar el 2019 amb un endeutament del 40% (lluny del 67% amb què van arribar a govern el 2011).

"Mandat del pacte"

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda ha agraït a Guanyem Girona la seva predisposició a l'hora de negociar els comptes, cosa que ha permès tancar un acord per aprovar-los al ple extraordinari que se celebrarà el dia 20. "Ja vam dir des d'un inici que aquest seria un mandat de pactes, i és bo que altres forces també ho hagin entès d'aquesta manera", ha subratllat Planas.

La tinenta d'alcaldia, a més, ha dit que les demandes de Guanyem no només "són assumibles", sinó que JxCat també les comparteix. "Perquè donen solucions als reptes com l'habitatge o l'emergència climàtica", ha puntualitzat. Per últim, Planas ha estès la mà a la resta de grups de l'oposició per negociar els comptes del 2020 i permetre sumar més forces al pacte.